Kdo přivezl zelenooké potkany, pátrá inspekce

Pavel Baroch
10. 12. 2011 7:20
Za geneticky upravené zvíře hrozí chovateli pokuta až 5 milionů korun
Zázrak moderní vědy: potkan se zelenýma očima.
Zázrak moderní vědy: potkan se zelenýma očima. | Foto: ČIŽP

Praha - Česká inspekce životního prostředí pátrá po tom, jak se mezi chovatele dostali geneticky upravení potkami se zelenýma očima.

Chov těchto zvířat je možný jenom s povolením ministerstva životního prostředí, protože geneticky modifikované organismy podléhají v Evropské unii a tedy i v Česku přísné kontrole a regulaci.

Za porušení těchto předpisů hrozí pokuta až 5 milionů korun.

"S největší pravděpodobností to bylo ze zahraničí. Ze země, kde nejsou tak přísné zákony o nakládání s geneticky modifikovanými organismy," řekla Aktuálně.cz mluvčí inspekce Ivana Awwadová.

Dodala, že se nabídka na prodej těchto netradičních exemplářů objevila na internetu. Na inspekci pak přišlo upozornění od návštěvníka stránek. Evropa se brání šíření geneticky upravovaných živočichů a rostlin, aby neohrozili původní faunu a flóru.

"Tito potkani nepředstavují pro okolní prostředí bezprostřední riziko. Upozorňujeme na to v rámci předběžné opatrnosti. A také proto, že by šlo o porušení zákona," vysvětlila Awwadová.

Zvíře má i zelené tlapky a čenich

Inspekce uvedla, že v potkanech je prokazatelně vložený gen pro zelený fluorescenční protein. "Samci i samice těchto potkanů mají výrazně zeleně zbarvené zorničky," uvedla mluvčí Awwadová.

Pod UV lampou jsou viditelná místa, která fluoreskují světle žlutozeleně až zeleně, například ocas, tlapky, čenich, ušní boltce, patrné jsou i skvrny na srsti.

Geneticky upravené svítící rybičky se v Česku objevily už před několika lety.
Geneticky upravené svítící rybičky se v Česku objevily už před několika lety. | Foto: ČIŽP

Svítící akvarijní rybky

Není to poprvé, co Česká inspekce životního prostředí řeší případ geneticky pozměněných organismů. Před několika lety se mezi akvaristy objevily červeně a zeleně zbarvené rybky dánio pruhované, které světélkují.

Inspekce za ně dokonce udělila pokuty. "Byly to tři pokuty v celkové výši 54 tisíc korun," řekla Aktuálně.cz mluvčí České inspekce Ivana Awwadová. Dodala, že akvaristé po upozornění přestali geneticky upravenou rybku prodávat.

Geneticky upravená rybka se využívala k výzkumům. "Výzkumem na dániu pruhovaném byly například odhaleny geny, jejichž narušení vyvolává vážné defekty srdce, a stojí proto v pozadí těžkých srdečních vad mnoha lidských pacientů," napsal před časem odborný časopis Akva - Tera -Forum.

Jako indikátor čistoty vod se neujaly

Biolog Gong Zhiyuan z Národní univerzity v Singapuru chtěl tuto rybku použít jako indikátor čistoty vod. Pokud by něco nebylo v pořádku, rybička by začala svítit. Jenže s tímto plánem příliš neuspěl.

"Překvapivě dobře se však prosadila na trhu s akvarijními rybami," uvedl magazín Akva - Tera -Forum, podle něhož se ve Spojených státech prodává svítící rybka za několik dolarů.

USA jsou benevolentnější

Evropa je ovšem oproti USA ke genetickým modifikacím mnohem obezřetnější, i když například v případě této rybičky se zatím neprokázal negativní vliv na životní prostředí, pokud by se dostala do volné přírody.

"Nevíme ale, co taková genetická modifikace může všechno přinést," řekla mluvčí České inspekce životního prostředí Ivana Awwadová.

 

Právě se děje

Další zprávy