Diag Human neuspěl, zabavené obrazy se vrátí do Česka

Domácí ČTK Domácí, ČTK
18. 11. 2011 16:29
Rakouský odvolací soud neuznal nárok společnosti, která se s Českem pře o miliardy

Praha/Vídeň - Rakouský odvolací soud neuznal nárok firmy Diag Human ve sporu s Českou republikou o několikamiliardové odškodnění za údajně překažený obchod s krevní plazmou.

Zároveň tak zrušil nepravomocné rozhodnutí okresního soudu ve Vídni a celé následující řízení prohlásil za "nicotné". Soud také zamítl nárok společnosti na nařízení exekuce dvou zabavených obrazů a plastiky patřících českému státu.

Informaci potvrdil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

V praxi to znamená, že na jaře zabavená umělecká díla se budou moci konečně vrátit zpět do Česka. Jde o obrazy Emila Filly a Vincence Beneše a plastiku Otto Gutfreunda.

Diag Human se od počátku roku začal domáhat exekucí českého majetku u zahraničních soudů.

Nejprve uspěl v Rakousku, kde dal podnět k zabavení tří uměleckých děl. Česko se proti tomu ohradilo a rakouská strana řekla, že obrazy vrátí. Firma se proti rozhodnutí odvolala, nicméně nyní soud odvolání společnosti zamítl.

Své nároky společnost vznesla také ve Francii, USA, Velké Británii a Lucembursku.

Rozhodci v roce 2008 společnosti přiznali náhradu škody ve výši 8,9 miliardy korun. S úroky nyní činí požadovaná částka přes deset miliard. Podle firmy spor skončil a peníze jí patří.

Ministerstvo zdravotnictví a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ale tvrdí opak s tím, že arbitráž stále pokračuje. Tím argumentovala ČR i ve svých odvoláních proti původnímu rakouskému a francouzskému rozhodnutí nárok nepravomocně uznat.

Foto: Aktuálně.cz

Zahraniční soudy ale prý neprověřovaly, zda je rozhodčí nález z roku 2008 opravdu pravomocný, či není.

Nekonečné tahanice

Kauza s firmou Diag Human se táhne skoro 20 let. V roce 1991 ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo soutěž na zpracování krevní plazmy.

Předběžně se dohodlo se společnostmi Novo Nordisk a Conneco, z níž se později stala firma Diag Human.

V roce 1992 tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar firmě Novo Nordisk sdělil, že nevyhrála, protože se spojila s podezřelou firmou Conneco - později Diag Human. Ta od roku 1995 požaduje odškodné za ušlý zisk.

 

Právě se děje

Další zprávy