Rána pro šetření státu, soudcům se plat snížit nesmí

Tomáš Fránek
9. 8. 2011 16:16
Ústavní soudci znovu rozhodli ve prospěch soudců
Foto: Jan Langer

Brno - Ústavní soud se znovu zastal soudců a rozhodl, že jim stát letos nemůže kvůli šetření snížit platy.

"Snížení platů soudců je protiústavní i v roce 2011," rozhodli jednomyslně ústavní soudci. A zdůraznili, že nevrací platy sami sobě, platy ústavních soudců se kvůli šetření skutečně sníží. Ministerstvo spravedlnosti přitom loni vyčíslilo úspory, které mělo přinést snížení platů soudců, na jednu miliardu korun.

Ústavní soudci dnes částečně vyhověli návrhu Městského soudu v Brně, který chtěl zrušit ustanovení, podle kterých se od začátku letošního roku dočasně snížila platová základna pro soudcovské mzdy a do budoucna klesl koeficient, který určuje poměr mezd soudců a průměrného platu ve státních službách.

Snížený koeficient ústavní soudci nezrušili, platí dál.

Platy se snižují, odměny zvyšují

Podle ústavních soudců stát (politici) nerespektuje nálezy soudu, které snižování soudcovských platů už několikrát zrušily. A politici chtějí po soudcích, aby šetřili, přitom rozdávají vysoké odměny státním úředníkům.

"Snižování platu soudců je provázeno paradoxně rozpornými skutečnostmi, na straně jedné je odůvodňováno zákonodárcem nutností úspor veřejných financí a snížením disproporcionality ve vztahu k platům zaměstnanců veřejné správy, na straně druhé je provázeno zvyšováním platů ve veřejné správě, respektive jejich nesnižováním," rozhodli soudci, podle kterých to dokazují zprávy o vysokých odměnách úředníků.

Jaká by měla být výše soudcovských platů, ústavní soudci neřekli - je na státu, aby stanovil základ pro výpočet platů.

Podle mluvčí ministerstva spravedlnosti Terezy Palečkové se musí úřad nejprve seznámit s písemným odůvodněním dnešního nálezu, teprve poté ho může podrobněji komentovat. "Nicméně na základě výroku soudu lze předpokládat, že toto rozhodnutí bude zvyšovat nároky na rozpočet resortu v řádu stamilionů korun," sdělila ČTK.

Městský soud v Brně ve stížnosti uvedl, že se v posledních letech platové ohodnocení soudců v poměru k jiným státním zaměstnancům stále zhoršuje. Změny podle stížnosti představují porušení principů nezávislosti soudní moci a demokratického právního státu. Soudci navíc poslední změny nemohli nijak připomínkovat - vláda je s nimi vůbec neprojednala.

Městský soud v Brně stížnost poslal na základě sporu, ve kterém se soudce Okresního soudu Brno-venkov domáhá vůči České republice zaplacení 21 500 korun.

Desítky tisíc korun navíc

Za první měsíc letošního roku dostal na platu a paušálních náhradách 76 000 korun. Nebýt úsporných změn, měl by ale nárok na 97 500 korun. U českých soudů leží v současnosti mnoho desítek podobných žalob. Jen u Městského soudu v Brně jich už v březnu bylo více než 100. 

Ústavní soudci už snížení soudcovských platů zrušili několikrát.

Ústavní soud tak loni v září zrušil čtyřprocentní snížení platů, které schválila vláda Jana Fischera. Podle soudců šlo o protiústavní krok. Ústavní soudci  své rozhodnutí odůvodnil tím, že příjem soudců musí být stabilní, jde o jednu z pojistek jejich nezávislosti.

Ústavní soudci ale na rozdíl od návrhu soudců zamítli návrh směřující proti snížení platů státních zástupců. Žalobci jsou podle ústavních soudců zástupci exekutivy, a tak jim nenáleží stejná míra ochrany jako soudcům.

 

 

Právě se děje

Další zprávy