Stráský kouří dál, šumavský park raději koupil čističky

Pavel Baroch
5. 8. 2011 11:22
Na ředitele si stěžoval jeho bývalý podřízený. Inspekce to vyšetřila a kouření schválila
Kuřák Stráský na fotce z 90. let.
Kuřák Stráský na fotce z 90. let. | Foto: ČTK

Vimperk - Někdejší poslanec, ministr, blízký spolupracovník Václava Klause a současný ředitel šumavského národního parku Jan Stráský je úředně potvrzeným kuřákem. Vyšetřil to státní úřad inspekce práce.

"Je pravdou, že v kanceláři ředitele je jím samotným kouření praktikováno," stojí ve zprávě oblastního inspektorátu práce pro Jihočeský kraj a Vysočinu.

Na inspekci se obrátil právník a do konce června i zaměstnanec Správy Národního parku Šumava Michal Pálka. Byl přesvědčen o tom, že Stráský porušuje zákon, když v sídle parku ve Vimperku, kde pracují i nekuřáci, kouří.

Celý dům je nekuřácký, ředitelna kuřácká

Inspekce sice potvrdila, že Stráský ve své kanceláři kouří, jenže nepokládá to za přestupek, ačkoli je budova správy šumavského parku nekuřáckým pracovištěm. Stráského ředitelna je totiž označena jako kuřácká.

"Zaměstnavatel má možnost v rámci celkového zákazu kouření v budově vyhradit místo pro kuřáky," uvedla inspekce, podle níž může být takovým místem i kancelář ředitele. A podle interního předpisu byla ředitelská kancelář ustavena jako kuřácká.

Závěrečná zpráva oblastního inspektorátu k šetření Stráského kouření v sídle šumavského parku ve Vimperku.
Závěrečná zpráva oblastního inspektorátu k šetření Stráského kouření v sídle šumavského parku ve Vimperku. | Foto: Archiv

Inspekce uvedla, že ve své kanceláři Stráský svým "zlozvykem nikoho neobtěžuje, neboť tento prostor nesdílí s jiným zaměstnancem, potažmo nekuřákem".

Dýmu zbavují okna i čistička

Ředitel Stráský podle inspekce kouří ve své kanceláři, jen když tam je sám.

"Před jakýmkoliv jednáním či schůzkou je místnost vyvětrána otevřenými okny, případně za pomoci technického zařízení, čističkou vzduchu, která je zde instalována a je v chodu celý pracovní den," stojí ve zprávě.

Čističkami vzduchu jsou vybaveny i kanceláře, které se Stráského ředitelnou sousedí. Jak zjistilo Aktuálně.cz, čističky vzduchu zakoupila Správa Národního parku Šumava právě kvůli Stráského cigaretám.

Podle nejmenovaného zaměstnance správy Stráský vykouřil svou první cigaretu po jmenování ředitelem parku ještě před budovou správy. "Už odpoledne ale kouřil ve své kanceláři. Je to tam už cítit jako v hospodě," řekl Aktuálně.cz zaměstnanec parku, který si nepřál být jmenován, aby kvůli tomu neměl v práci potíže.

Kouř proniká z ředitelny

Bývalý zaměstnanec parku Michal Pálka, který si na Stráského kouření stěžoval, nepokládá šetření inspekce za dostatečné, ale nechce se už v případu angažovat.

"Kouř ze Stráského cigaret je cítit minimálně v okolních kancelářích a na přilehlé chodbě," řekl Aktuálně.cz Pálka, podle něhož by si na to teď museli stěžovat zaměstnanci, kteří v sousedních místnostech pracují. "Ale to si asi nikdo netroufne, bojí se o místo," dodal.

Jan Stráský je svým kouřením pověstný už z počátku 90. let, kdy byl ministrem Klausovy vlády. Zapálená startka mezi zažloutlými prsty se svého času stala jeho symbolem.

Inspekce rozhodla špatně, tvrdí právník

Právník Tomáš Kindl, který se specializuje na ochranu nekuřáků, konstatoval, že inspekce pochybila.

"Odůvodnění pokládám za formalistické, nedostatečné a ve výsledku přímo nesprávné. Inspekce se omezila na formalistický závěr, že kouření není plošně zakázáno, a tudíž kouření v kanceláři je v pořádku," řekl Aktuálně.cz Kindl.

Svůj názor zdůvodnil například tím, že kamkoli má nekuřák přístup, nesmí být vystaven účinkům kouření. "Účinkům kouření je vystaven, i když se v jeho přítomnosti přímo nekouří, ale kouřilo se před jeho příchodem," poznamenal Kindl.

 

Právě se děje

Další zprávy