Silně opilý řidič chycený při činu vyzrál na policii

Tomáš Fránek
30. 6. 2011 14:40
Ústavní soud zrušil trest pro muže, který měl opilý způsobit nehodu
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Brno -  Bylo deset hodin večer, na dvoře firmy v Kostelci nad Černými lesy stálo nabourané auto a u něj opilý muž, kterému později naměřili 3,2 promile alkoholu. Nezapíral. Přiznal se, že řídil a havaroval.

Na první pohled jednoznačný případ, o trestu tak neměl nikdo z policistů, státních zástupců a soudců žádné pochybnosti.

Až po devíti měsících se ale u Ústavního soudu ukázalo, že k odsouzení muže chyběly jednoznačné důkazy. To, že měl v krvi alkohol a pod jeho vlivem se k řízení přiznal, k potrestání zdaleka nestačí.

Přiznal se, pak to odvolal

Spor, který skončil vynesením verdiktu Ústavního soudu o nespravedlivém procesu, začal v září 2009, kdy policisté dostali hlášení o podezřele jedoucím autě v Kostelci nad Černými lesy. Auto přejelo do protisměru a narazilo do dalšího, stojícího vozu.

Když policisté přijeli na místo, našli u vozu silně opilého muže. Tomu naměřili nejprve necelé tři a o chvíli později pak 3,22 promile alkoholu. A muž se přiznal, že pil (jedno pivo a čtyři vodky) a taky že vůz řídil. Policisté proto o vině nepochybovali, přes značnou opilost byl podle nich muž v pořádku a vypovídal srozumitelně, další svědky nehledali a nezjišťovali ani další skutečnosti nehody.

Pro státního zástupce i soudce v Kolíně a Praze šlo také o jednoznačný případ. A to přesto, že muž svoje přiznání později odvolal. "Byl jsem opilý a chtěl jsem jen chránit majitelku vozu," uvedl dodatečně.

Soud přesto vynesl trest, proti muži hovořilo kromě výpovědi i to, že nebyl spolehlivý. To, že chránil majitelku auta, soudci jako důvod neuznali. "Stěží by se takto charitativně zachoval ten, kdo byl v rozhodném období dvakrát stíhán za neplacení
výživného pro vlastní děti," rozhodli. Muž tak byl odsouzen na roční podmíněné vězení, tři roky neměl řídit auto a měl také zaplatit asi 30 tisíc škody za nehodu pojišťovně.

Muž si ale stěžoval u Ústavního soudu. "Není proti mně důkaz nepřímý, natož přímý, a to ani z výpovědi policistů," uvedl.

Měli jste pracovat lépe

A ústavní soudci mu vyhověli a verdikt o trestu zrušili. Podle senátu Ústavního soudu vedeného soudcem Vojenem Güttlerem a soudkyní zpravodajkou Eliškou Wagnerovou došlo jednoznačně k porušení práva na spravedlivý proces a práva na osobní svobodu.

"Závěr, ke kterému obecné soudy dospěly ohledně pachatelství a viny stěžovatele, se tak díky absenci přímých důkazů a díky nedostatečnosti nepřímých důkazů, na nichž byl založen, ocitl podle názoru Ústavního soudu v extrémním rozporu s provedenými důkazy," rozhodli soudci.

 

A vypočítali několik bodů, které hovořily ve prospěch muže a které při vynášení trestu nebyly zohledněny. V rozporu se zákonem tak je podle ústavních soudců to, že se policie spokojila  s doznáním pachatele, který vypovídal ještě pod vlivem alkoholu, a nepokusila se ani  zajistit stopy z vozidla samého, či svědky z řad osob, které by jí pomohly identifikovat pachatele.

Podle soudců je chybné tvrzení, že muž pod vlivem alkoholu mluvil pravdu a po vystřízlivění si uvědomil svou situaci a začal lhát. "V takovém případě je nutné logicky dospět k závěru, že stejně tak byl schopen (pod vlivem alkoholu) vypovídat nepravdu," uvedli soudci.

Vyšetřovatelům nebyl podezřelý ani rozpor mezi tím, co měl muž vypít, a vysokou hladinou alkoholu v krvi. "Orgány činné v trestním  řízení, včetně obecných soudů však nikterak tvrzení stěžovatele ohledně místa a množství alkoholu jím vypitého neprověřovaly a bez jakékoliv opory v provedených důkazech dokonce z původního tvrzení stěžovatele  (zjevně však  nepravdivého) činily závěry o pravdivosti jeho doznání," uvedli ústavní soudci.

"Ústavní soud proto uzavírá, že provedenými důkazy nebylo prokázáno jednoznačně s nejvyšším možným stupněm jistoty, který lze od lidského poznání požadovat, že to byl právě stěžovatel, kdo se dopustil skutku, za který byl potrestán," rozhodl Ústavní soud.

 

Právě se děje

Další zprávy