Konec plukovníka Lessyho. Policie ruší armádní hodnosti

Sabina Slonková
26. 6. 2011 13:20
Ministr Kubice a policejní prezident Lessy chtějí zrušit vojenský systém hodností
Policejní prezident by si zrušil hodnost plukovníka.
Policejní prezident by si zrušil hodnost plukovníka. | Foto: Policie ČR

Praha - Praxe minulých let, kdy policisté kromě služebních hodností měli ještě hodnosti vojenské včetně těch prestižních od plukovníků po generály, pomalu, ale jistě končí.

Nové vedení ministerstva vnitra v čele s Janem Kubicem a policejní prezident Petr Lessy připravují plán, že systém vojenských hodnotí v policejním sboru kompletně zruší. 

Do budoucna by tedy v policii sloužili asistenti, inspektoři, komisaři či radové, zatímco strážmistři, poručíci, majoři, plukovníci či generálové by zůstali už jenom v armádě.

Konec vojenských hodností by přitom neměl žádný vliv na platy ani jiné odměny jednotlivých policistů. Jde spíš o snahu „zcivilnit" policii a sjednotit její fungování se zahraničními policejními sbory, kde generálové v policii až na výjimky neexistují.

Zrušení vojenských hodností by se zřejmě netýkalo jen policie, ale třeba také celníků, hasičů a vězeňské služby.

Lessy: Mělo by to skončit

Zjištění Aktuálně.cz potvrdil policejní prezident Lessy, který by sám přišel o "frčky" plukovníka.

„Je pravda, že s ministerstvem vnitra na toto téma diskutujeme. Můj názor je, že by vojenské hodnosti být nemusely," prohlásil policejní prezident.

Stejný názor má podle informací Aktuálně.cz i ministr vnitra Kubice.

Langerovi generálové

Snaha ke zcivilnění policie je vedena i zkušeností z minulosti, kdy se stalo, že ministři vnitra prosazovali nejvyšší důstojnické hodnosti i pro osoby, jejichž výkony tomu neodpovídaly a snahy o povýšení byly motivovány spíše politicky.

To byl příběh třeba dvou bývalých náměstků policejního prezidenta Ivana Bílka a Jiřího Houby, pro něž prosazoval hodnost brigádního generála exministr Ivan Langer.

"Jestli někomu vadí, že by policii měli velet generálové a v armádě mu to nevadí, tak je hlupák," vzkázal tehdy kritikům.

Prezident Václav Klaus nakonec oba odmítl do generálských hodností povýšit.

V minulosti pak naopak prezident povýšil do hodnosti brigádního generála šéfa západočeské policie Miloslava Maštěru, náměstka hasičů Miloše Svobodu či bývalého šéfa policie Oldřicha Martinů.

Generálmajorem se stal například někdejší šéf vězeňské služby Luděk Kula nebo další západočeský policejní šéf Antonín Moltaš. 

Opozice: Nejsme proti

Nynějším záměrům špiček ministerstva vnitra a policie se nijak nebrání ani opozice. Stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc řekl, že takový krok má svoji logiku.

"Sice jsem nedospěl do stavu, abych rovnou řekl: Zrušme je, ale na druhou stramu je třeba říci, že tento stav, kdy máte třeba třicetileté plukovníky a nezohledňuje se zkušenost a služební věk, není šťastný," konstatoval Tejc.

Konec generálských "frček" by s sebou přinesl i nové výdaje na označení na uniformách. Kolik peněz by to rozpočet stálo, zatím resort nevyčíslil.

 

Právě se děje

Další zprávy