Průlom: Města mohou zakázat videoterminály

Tomáš Fránek
14. 6. 2011 12:41
Jde o zlom v boji s hazardem, soudci se zastali měst bojujících s povoleními, která vydal stát
Foto: www.osbrneni.cz

Brno - Je tu průlom v boji s hazardem - města v Česku mohou na svém území zakázat provoz videoterminálů.

Rozhodl o tom Ústavní soud, který potvrdil vyhlášku města Chrastava. Radnice tam - přes odpor státu - přijala vyhlášku, která regulovala provoz terminálů.

Soudci se tak postavili proti názoru ministerstva financí vedeného Miroslavem Kalouskem, podle kterého nejde provoz videoterminálů nijak omezovat.

Soudci ale rozhodli, že města právo rozhodnout, co na území svého města chtějí, jednoznačně mají. "Uplatnění takové pravomoci a působnosti obcí nepředstavuje dle názoru Ústavního soudu nezákonný zásah do výkonu státní moci," rozhodlo plénum Ústavního soudu (spisová značka Pl. ÚS 29/10).

Můžete regulovat

"Ústavní soud je přesvědčen, že snaha města o regulaci umístění videoloterijních terminálů nezasahuje do kompetencí ministerstva financí a je proto přípustné, aby obec, pociťuje-li takovou místní potřebu, regulovala obecně závaznou vyhláškou umístění těchto videoloterijních terminálů na území města," rozhodli ústavní soudci.

Chrastavské zastupitelstvo vyhlášku schválilo s odůvodněním, že interaktivní videoloterijní terminály splňují definici výherního hracího přístroje podle loterního zákona, a proto vymezení míst pro jejich provozování spadá do kompetence obce.

 Starosta Chrastavy Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj) u soudu kompetenci ministerstva financí zpochybňoval také listinným důkazem, podle kterého si základní posudek o videoloterijních terminálech před lety objednal tehdejší šéf Sazky Aleš Hušák.

Sázkařská lobby v akci

Zhotovitelem byl Jaroslav Zachariáš, tehdejší děkan právnické fakulty v Plzni. "Úkoloval jej šéf sázkařské lobby," uvedl Canov. 

Podle Canova automaty působí obcím mnoho problémů. Když se radnici v Chrastavě podařilo vymýtit většinu běžných výherních přístrojů, přešli provozovatelé na videoloterijní terminály, které jim většinou na deset let bez problémů povolovalo ministerstvo financí.

Starosta věří, že se městu na základě nového nálezu podaří vytlačit z Chrastavy i nyní povolené terminály. Ministerstvo by svá rozhodnutí o terminálech mělo zrušit také podle ombudsmana Pavla Varvařovského.

Proti videoterminálům se bouří mnohá města. Ministerstvo financí vedené Miroslavem Kalouskem sice slibuje boj proti hazardu, ale terminály povoluje po stovkách i v místech, kde to města vůbec nechtějí - tedy i u škol a podobných institucí.

Jen v Brně povolil Kalouskův úřad za půl roku 1412 video automatů. Občanské sdružení Brnění tvrdí, že se z nich až tisíc nachází na zapovězených místech. Například právě u škol.

Rozhodnutí ústavních soudů zástupci ministerstva respektují. "Ministerstvo vítá každé rozhodnutí, které bude jednoznačné a které jasně definuje pravomoci obcí. Usnadní to náš postup při rozhodování o vydávání povolení," uvedl mluvčí Ondřej Jakob.

 

Právě se děje

Další zprávy