Verdikt proti komunistům. Zabavený majetek vám nepatří

Tomáš Fránek
10. 6. 2011 14:12
Evropský soud odmítl stížnost rodiny, která získala majetek po emigrantech
Foto: Tomáš Kunc

Brno - Lidé, kteří využívali v době komunistického režimu členství v KSČ k získání majetku zabaveného státem emigrantům, a ani jejich dědicové nemohou čekat, že mají právo nechat si majetek a nemohou o něj přijít.

Takový vzkaz posílá do Česka Evropský soud pro lidská práva, který nevyhověl stížnosti rodiny Tesařových z Prahy.

Ta si stěžovala na to, že musela po 14 letech soudních sporů vrátit původním vlastníkům dům i s pozemky, Česká republika tak měla porušit jejich právo na ochranu vlastnictví.

Významný komunista získal dům

Dům a pozemky, které zabavil komunistický režim v roce 1976, přitom získal otec jednoho ze stěžovatelů rok po zabavení díky tomu, že byl významným komunistickým funkcionářem. Bývalý majitel o dům požádal po pádu komunistického režimu.

České soudy si ale se sporem dlouho nevěděly rady. A jejich první rozhodnutí bylo takové, že dům se původním majitelům vrátit nemá. Teprve až zásah Ústavního soudu v roce 2004 celý spor zvrátil a v roce 2005 padlo definitivní rozhodnutí o tom, že Tesařovi musí dům vrátit.

Evropský soud pro lidská práva, kam se Tesařovi obrátili, ale odmítl, že by rodina byla poškozena.

Podle soudu je jednoznačné, že šlo o zásah ve prospěch původního vlastníka domu, který měl napravit křivdu a nespravedlnost spáchanou komunistickým režimem.

"Osoby, které využily svého privilegovaného postavení v totalitním režimu nebo při nabývání majetku, jednaly v rozporu se zákonem stejně jako jejich dědicové, nemohou tedy očekávat, že si majetek ponechají v demokratické společnosti, jež stojí na principu vlády práva. K porušení práva na ochranu vlastnictví tedy nedošlo," rozhodli soudci Evropského soudu pro lidská práva.

Demokracie má právo

Soudci ve Štrasburku ale vyhověli Tesařovým v tom, že celý proces v Česku se vlekl příliš dlouho, za to jim patří finanční odškodnění.

Majetky zabavené emigrantům patřili v době komunistické režimu mezi lukrativní nemovitosti, které šlo získat za levný peníz.

Zpěvák Michal David tak například koupil v roce 1986 dům v Praze po emigrantech Pávkových. Po roce 1989 se o něj dlouho soudil, nakonec se s Pávkovými finančně vyrovnal a dům si nechal.

Někdejší tajemník pražského výboru KSČ Antonín Kapek zase obýval vilu v Praze po rodině Jeslínkových. V roce 1986 ji koupila jeho dcera od státu za 400 tisíc. Po roce 1989 ji museli vrátit.

Prominentní komunistický novinář a spisovatel Josef Homar získal vilu v pražském Šáreckém údolí, která byla v roce 1981 zabavena manželům Kalným.

 

Právě se děje

Další zprávy