Bývalý voják žaluje ministerstvo kvůli zdanění výsluh

7. 5. 2011 19:07
Podobně chtějí postupovat i další vojáci

Praha - Vysloužilý voják podal u pražského městského soudu žalobu proti ministerstvu obrany kvůli patnáctiprocentnímu zdanění výsluhového příspěvku.

Stejnou žalobu chtějí podat ještě další čtyři bývalí vojáci, napsaly Lidové noviny.

Zdanění přípěvku zavedla vláda v rámci úsporných opatření od ledna letošního roku. Vojáci chtějí co nejdříve vyčerpat všechny zákonné možnosti a dostat se až k Ústavnímu soudu. Podle expertů by se proces mohl protáhnout.

Na právníka se vybralo 1,3 milionu

"Žaloba se dožaduje zrušení rozhodnutí ministerstva obrany, které zavedlo zdanění, a vydání nového rozhodnutí," řekla mluvčí soudu Martina Lhotáková. Žaloba už byla přidělena soudci, nyní se podle mluvčí čeká na vyjádření ministerstva obrany, lhůta bývá obvykle 30 dnů.

"Zdanění výsluhových náležitostí není naším jednostranným krokem, jedná se o úsporné rozpočtové opatření, které zavedla vláda," uvedl mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Do iniciativy se zapojilo 1260 lidí, hromadnou žalobu ale vyloučili. Na právní služby mezi sebou zatím vybrali 1,3 milionu korun.

Kromě vojáků se ve sporu angažují také bývalí policisté, hasiči, celníci a pracovníci vězeňské služby. Ti všichni mají po 15 letech služby nárok na výsluhový příspěvek. Na výsluhy každý rok padne několik miliard, zdanění by mělo státu ročně vrátit stovky milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy