Lidé, kteří si vyrábějí proud pro sebe, zažalují stát

Pavel Baroch
8. 5. 2011 14:02
Do společného sporu se chystají desítky majitelů malých solárních elektráren
Foto: CZEHPO

Praha - Desítky majitelů malých solárních elektráren, kteří si vyrábějí proud pro sebe, aniž by ho dodávali do sítě, chystají společnou žalobu na stát.

Podle novely zákona o obnovitelných zdrojích totiž od ledna přišli všichni majitelé takzvaných ostrovních provozů o státní dotaci za vyrobenou elektřinu. A pokud chtějí dotaci znovu získat, musí se do konce roku připojit do sítě.

Jenže pro mnohé majitele třeba jen několika solárních panelů na střeše své chalupy to je technicky neřešitelné, protože nejbližší kabely jsou vzdálené i kilometry daleko.

Od loňského února navíc úřady vyhlásily stop-stav pro připojování veškerých nových slunečních elektráren do sítě. Pokud by se přece jen některému ostrovnímu systému podařilo připojit, jeho majitel přijde o velké peníze, protože od ledna se výkupní ceny solárního proudu propadly o polovinu.

Spor o desítky milionů korun

Majitelé teď připravují společnou žalobou, aby od státu získali ztracené peníze. "Odhaduji, že bychom ji mohli podat v létě," řekl Aktuálně.cz Pavel Doucha z advokátní kanceláře Šikola a partneři, která hromadnou žalobu na stát chystá pod hlavičkou České průmyslové fotovoltaické asociace.

Doucha doplnil, že kancelář kromě drobných majitelů několika solárních panelů zastupuje například i hotel, který má fotovoltaickou elektrárnu o výkonu několika desítek kilowattů. "Ve sporu půjde o miliony nebo spíš o desítky milionů korun," poznamenal Doucha.

I relativně malá elektrárna na střeše chaty vyjde na stovky tisíc korun. Někteří lidé si kvůli tomu vzali hypotéku, jenže pak stát změnil původní podmínky a přestal ostrovní systémy jakkoli dotovat. Odůvodnil to tím, že by to lidé mohli zneužívat a pouštět třeba vyrobený proud do země. Žádný takový případ se ale neprokázal.

Soudní cestu prošlapali majitelé domů

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Právník Pavel Doucha nejspíš použije při vymáhání odškodnění cestu, kterou před několika lety vyšlapali soukromí majitelé domů s nájemními byty.

Majitelé domů použili zákon o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci a uspěli s ním u Ústavního soudu, podle něhož stát nese odpovědnost za to, že vlastníci jsou regulovaným nájmem kráceni na svých právech.

Spor o náhradu škody s českou vládou se ovšem "zaseknul" u evropského soudu ve Štrasburku, kde už spisy leží bez verdiktu už několik let.

"Skutečně vážně uvažujeme o tom, že půjdeme touto cestou," řekl Aktuálně.cz Doucha. Podle něho má tento postup výhodu v tom, že žaloba míří přímo proti státu a nikoli třeba proti distribučním společnostem.

Pro soudy to není žádný precedent

Ani úspěch majitelů domů s regulovaným nájemným u Ústavního soudu ovšem nedává vlastníkům fotovoltaických elektráren, kteří si vyrábějí proud sami pro sebe, jistotu, že rovněž uspějí. Soudy se nemusí tímto rozhodnutím řídit.

Foto: Jan Langer

"Nemusí být stoprocentní," konstatoval Doucha. Konečná podoba žaloby proti státu vznikne v nejbližších týdnech.

Stát pod palbou žalob

Kromě majitelů ostrovních systémů se proti státu chystají i další žaloby. Týkají se zpětné 26procentní daně na elektřinu z fotovoltaických elektráren, které byly uvedeny do provozu loni a předloni a které jsou připojeny do sítě.

Výnos z daně má sloužit k utlumení skokového zdražení elektřiny pro domácnosti i firmy kvůli tomu, že stát nezvládnul rozvoj slunečních elektráren. Jenže solární podnikatelé pokládají retroaktivní daň za neoprávněnou; její zavedení ostatně kritizovala i Evropská komise.

O peníze se už hlásí i zahraniční investoři

Finanční kompenzaci po státu už rovněž žádají první dvě zahraniční společnosti. A pokud se s nimi úřady nedohodnou, odstartuje za několik měsíců arbitráž.

"Cítí se poškozeny, a proto se domáhají ochrany svých investic," řekl Michal Donath z agentury Donath Business & Media, která firmy mediálně zastupuje.

Dodal, že na stát se obrátila německá Voltaik Netverk GmbH a lucemburská Radiance Energy Holding. Obě firmy jsou členy sdružení International PhotoVoltaic Investors Club (IPVIC), které v Česku vlastní solární parky o celkovém výkonu asi 100 megawattů. Podrobnosti včetně požadované částky ovšem Donath nesdělil.

 

Právě se děje

Další zprávy