Za byty OKD kritika s gaunerem sedí, řekl soud Bakalovi

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
28. 4. 2011 13:38
Miliardář Bakala pravomocně prohrál spor s Lubomírem Zaorálkem, místopředsedou ČSSD
Lubomír Zaorálek.
Lubomír Zaorálek. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ničema, podvodník a darebák. Tak výkladový slovník popisuje slovo gauner. Právě o něj se skoro dva roky soudil jeden z nejbohatších Čechů, finančník Zdeněk Bakala, s předním sociálně demokratickým politikem Lubomírem Zaorálkem.

Pro Bakalu soud dopadl špatně, Zaorálek se mu nemusí omlouvat, ani platit žádaných tři sta tisíc korun. Vrchní soud v Praze ve čtvrtek pravomocně potvrdil, že si Bakala za svůj postup v kauze bytů OKD, které v rozporu s původním slibem neprodal dosavadním nájemníkům, "zasloužil" Zaorálkovu kritiku, že se "chová jako gauner". Kritika byla podle soudů přiměřená.

"Žalobce (Bakala, pozn. red.) učinil veřejný slib, který nesplnil, a poté zapřel.... Takové jednání se dá nazvat jako ničemné a podvodné v obecném smyslu slova," řekl před časem Městský soud v Praze s tím, že Bakalovo jednání ovlivnilo statisíce lidí, kteří v bytech žijí. Vrchní soud se s výrokem do písmene ztotožnil.

"Žalobci nelze vytýkat, že použil termín ´chová se jako gauner´," shrnul předseda senátu odvolacího soudu Karel Podolka.  

Státní příspěvky míří k Bakalovi

Kořeny problémů s byty po bývalém OKD sahají do roku 2004, kdy stát prodal část dolů společnosti Karbon Invest.

Při privatizaci získal nový vlastník kromě dolů a dalšího majetku také čtyřiačtyřicet tisíc bytů v Moravskoslezském kraji, a to za velmi výhodných podmínek. Dnes v Ostravě a dalších městech žije v těchto bytech více než sto tisíc lidí. Původně jim Bakala slíbil byty odprodat za ceny od třiceti do padesáti tisíc korun. Nikdy se tak ale nestalo.

Nájemníci nejdříve doufali, že jim stát nebo Zdeněk Bakala prodají byty do soukromého vlastnictví. Nestalo se tak a teď se lidé vyrovnávají s deregulací nájmů.

Téměř polovina z nich jsou penzisté, nebo lidé nemajetní, kterým stát pomáhá příspěvkem na bydlení, a desítky milionů veřejných výdajů se prostřednictvím nájemníků přesunou do Bakalových firem.

Bakala: Nic se nemění. Výrok Zaorálka je nepřijatelný

Bakalův mluvčí Pavel Kočiš nechtěl výrok soudu o "ničemném jednání" jeho klienta komentovat.

"Dnešní výrok soudu nic nemění na tom, že výroky pana Zaorálka jsou ve slušné společnosti nepřijatelné," opakoval stále. Další právní postup Bakala zváží. Mnoho cest mu ale nezbývá. V jeho případě se soudy obou stupňů shodly a dovolání k Nejvyššímu soudu by musel povolit Vrchní soud v Praze. Muselo by jít o případ zvláštního právního významu.

Sám Zaorálek odcházel ze soudní síně spokojen, nicméně tvrdí, že verdikt pro samotnou kauzu bytů OKD nic neznamená.

"Ten problém trvá. Tady šlo jen o jednu větu. Jsem rád, že podvod je v této zemi stále ještě možné nazvat podvodem," komentoval rozhodnutí soudu Zaorálek.

 

Právě se děje

Další zprávy