První zahraniční solární firmy žádají od ČR odškodnění

Pavel Baroch
4. 4. 2011 22:55
Pokud se stát s investory nedohodne, odstartuje za několik měsíců arbitráž
Foto: Jan Langer

Praha - Tři měsíce poté, co začala platit zpětná daň 26% na proud z fotovoltaických elektráren, obrátily se první dvě zahraniční solární firmy na stát s požadavkem finanční kompenzace.

Pokud se s nimi úřady nedohodnou, odstartuje za několik měsíců arbitráž.

Redakci Aktuálně.cz o tom informoval Michal Donath z agentury Donath Business & Media, která firmy mediálně zastupuje. 

"Cítí se poškozeny, a proto se domáhají ochrany svých investic," řekl Donath. Dodal, že na stát se obrátila německá Voltaik Netverk GmbH a lucemburská Radiance Energy Holding. Obě firmy jsou členy sdružení International PhotoVoltaic Investors Club (IPVIC), které v Česku vlastní solární parky o celkovém výkonu asi 100 megawattů.

Retroaktivní solární daň na elektrárny zprovozněné v letech 2009 a 2010 zavedla od letošního ledna vláda a parlament proto, aby stát získal peníze na utlumení skokového zdražení elektřiny pro domácnosti i firmy kvůli nezvládnutému rozvoji fotovoltaických parků. Daň se vyhne pouze malým elektrárnám do výkonu 30 kilowattů na střechách domů.

Dopis dostala vláda, velvyslanci i Klaus

Donath uvedl, že oznamovací dopis o zahájení sporu s českým státem poslaly zmiňované firmy koncem minulého týdne. Kromě předsedy vlády, českých velvyslanců v obou zemích nebo ministerstva zahraničí a průmyslu dostal list i prezident Václav Klaus.

Podle Donatha teď bude následovat několikaměsíční smírčí období, v němž se obě strany mohou na odškodnění dohodnout. Jak velkou kompenzaci zahraniční investoři žádají, Donath nesdělil.

"Firmy mají zájem o smírčí řešení sporu, protože to bude lacinější pro všechny než případná arbitráž," poznamenal Donath.

Foto: Ludvík Hradilek

Nebojíme se, řekl Nečas

Premiér Petr Nečas ani ministr průmyslu Martin Kocourek se zatím veřejně k požadavku dvou zahraničních solárních firem o odškodní nevyjádřili. Oba ovšem už v minulosti uvedli, že se případných arbitráží neobávají.

"Co se týká arbitráží: já bych zase rád viděl analýzy, zda nás někdo nepožene k arbitrážím proto, protože teď nic neuděláme nebo nic neprosadíme. Protože investoři do tohoto typu obnovitelných zdrojů, zejména ti, co byli připojeni před rokem 2009, mohou reklamovat u českého státu, že poskytl vyšší podporu v letech 2009 a 2010 než v letech předchozích," řekl ministr Kocourek, když retroaktivní daň obhajoval v listopadu ve sněmovně.

Zkrachujeme! volali čeští solární podnikatelé

Proti retroaktivní 26procentní dani, která má státu vynést několik miliard korun, protestovalo v listopadu před sněmovnou i několik desítek českých solárních podnikatelů, kteří se obávají bankrotu.

Česká průmyslová fotovoltaická asociace varovala, že kvůli dani hrozí Česku arbitráže a soudní spory za stovky miliard korun. Ozvala se i Evropská komise, která napsala dopis ministru Kocourkovi.

"V uplynulých týdnech se na nás obrátili různí investoři a vyjádřili značné znepokojení kvůli zákonu, který zavádí 26procentní daň na elektřinu ze solárních instalací uvedených do provozu v letech 2009 - 2010. Zvláště retroaktivní charakter tohoto zákona způsobil vážné znepokojení. Oznamujeme vám, že sdílíme tuto obavu," uvádí se v dopise eurokomisařů pro energetiku a pro klima Gunthera Oettingera a Connie Hedegaardové.

 

Právě se děje

Další zprávy