Plzeňská univerzita pochybně uznala diplomy z Ukrajiny

Tomáš Fránek
4. 4. 2011 13:53
Ve sporu jde o desítky vysokoškolských diplomů ze Zakarpatské státní univerzity
Foto: Ludvík Hradilek

BrnoZápadočeská univerzita v Plzni musí řešit další vážný problém s tituly pro právníky.

Nejvyšší správní soud totiž v několika případech potvrdil, že univerzita chybně uznala tituly právníků, kteří je získali na ukrajinské Zakarpatské státní univerzitě. Jde přitom až o sto lidí, kteří tyto diplomy mají. Bez jejich uznání budou jenom obtížně získávat práci.

 

Soud postup univerzity při uznávání ukrajinských diplomů označil za nesrozumitelný. „Způsob, jakým univerzita k uznání diplomů přistoupila, nelze připustit jako  zákonný a transparentní výkon veřejné správy v oblasti vysokého školství," rozhodli už v šesti případech soudci Nejvyššího správního soudu.

Žaloba Vesecké proti diplomům

Univerzitu z Plzně kvůli uznávání diplomů zažalovala bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká. Ukrajinské vysoké školy se podle zastupitelství v minulosti několikrát dostaly do podezření, že se na nich při získávání diplomů podvádí.

Právnické diplomy ze Zakarpatské státní univerzity zprostředkovával Čechům Mezinárodní institut podnikatelství a práva.

Právníky s tímto vzděláním nechce Česká advokátní komora vpouštět do svých řad. "Odmítáme uznat za srovnatelné vzdělání poskytované právnickými fakultami v Česku se vzděláním, jež poskytuje zprostředkovatelská společnost a neznámá ukrajinská univerzita a kterému má dodávat dodatečnou legitimitu nepřezkoumatelná uznávací procedura," uvedla v prohlášení.

Bývalý rektor Západočeské univerzity v Plzni Josef Průša uvedl, že postup univerzity při uznávání diplomů byl v pořádku. "Studenti studují v Praze a vyučují je docenti a profesoři z českých právnických fakult. Nemám důvod jejich tituly nenostrifikovat," řekl Průša.

Proti žalobě Nejvyššího státního zastupitelství se u Nejvyššího správního soudu bránili lidé, kteří diplomy s razítkem Zakarpatské univerzity mají. Podle žalob jde o otázku zcela zásadního právního významu, která velmi výrazně ovlivňuje jejich život.

Kazíte nám život

„Celá záležitost se týká až stovky žadatelů," uvedl ve stížnosti jeden z právníků, který má titul z Ukrajiny s tím, že pokud mu nebude diplom uznán, hrozí mu ztráta zaměstnání v právní kanceláři.

Podle Nejvyššího správního soudu ale postupovala plzeňská univerzita při uznávání diplomů podivně, dokumenty, kterými byly diplomy legalizovány, jsou označeny v některých případech jako skartované a nová osvědčení jsou pak antidatovaná.

Univerzita podle soudců dokumenty, kterými uznala ukrajinské diplomy, měnila bez jakéhokoliv zdůvodnění, měnila také název školy, na které měli studenti diplomy získat.

"V této souvislosti lze pouze spekulovat, zda měla univerzita při svém rozhodování jasno, kde a na jaké škole žadatelé vzdělání získali, a zda se jednalo o zahraniční vysokoškolské vzdělání," uvedli soudci.

Univerzita tak musí vydat nové rozhodnutí o uznání diplomů. To musí splňovat všechny potřebné náležitosti. "Univerzita musí vydat nové, perfektní rozhodnutí," rozhodli soudci.

 

 

Právě se děje

Další zprávy