Vystřelil po zlodějích, prý je vrah. Teď dostal milost

Michal Kalina
30. 3. 2011 15:22
Prezident omilostnil i podnikatele, který podvody napáchal škody v řádu stovek milionů
Prezident osvobodil devět lidí, mezi nimi jednu ženu a cizince.
Prezident osvobodil devět lidí, mezi nimi jednu ženu a cizince. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Václav Klaus udělil dalších devět milostí. Zbytek trestu prominul i myslivci, který střílel po zlodějích.

Karel Bašta loni na podzim nastoupil k šestiletému trestu vězení, kam ho poslal olomoucký vrchní soud za pokus o vraždu. Střílel totiž na ujíždějící skupinu mladých lidí, kteří kradli v jeho sběrně surovin.

Jedna dívka přišla po střelbě o zrak. Prezident střelce omilostnil s podmínkou, že se v dalších pěti letech nedopustí trestného činu.

"Prezident přihlédl k dosavadnímu řádnému životu jmenovaného, skutku se dopustil v afektu při ochraně svého majetku a dobrovolně se výrazně finančně podílel na zmírnění jeho následků," sdělil prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Karel Bašta nastoupil do věznice v Rapoticích letos v lednu, takže si dosud odpykal z trestu asi tři měsíce. Jeho odsouzení ale vyvolalo na Ivančicku vlnu nevole. Petici za jeho propuštění podepsalo přes 3000 lidí. Petice měla být předána prezidentovi. V únoru mu Baštova rodina poslala žádost o milost.

Bašta po 13:00 opustil věznici v Rapoticích na Třebíčsku. Znovu zopakoval, že velmi lituje vážného zranění dívky, která přišla o zrak. "Střílel jsem na auto. Mrzí mě to, že to takhle dopadlo. Zůstane mně to v hlavě na celý život," dodal.

Milost pro podvádějícího podnikatele

Kromě Bašty se milosti dočkalo dalších osm lidí, včetně jednoho cizince. Mluvčí uvedl, že k jejich udělení vedly prezidenta především humanitární důvody.

Malijskému občanu Demba Dembovi prominul Klaus trest vyhoštění za výtržnost, protože by zde zanechal českou manželku a dosud nebyl trestán.

Klaus udělil milost také podnikateli Jiřímu Kotíkovi, který dostal desetiletý trest za podvody se škodou ve výši stovek milionů korun. Stížnost v jeho prospěch dala dříve tehdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Nejvyšší soud její stížnost zamítl jako neopodstatněnou, muž už byl nicméně z vězení propuštěn. Stížnost kritizoval i nástupce Kovářové Jiří Pospíšil. Prezident své rozhodnutí mimo jiné odůvodnil tím, že k činu došlo už před 14 lety.

Tři muži se vyhnou trestu kvůli zdravotnímu stavu

Mezi omilostněné zahrnul prezident jedinou ženu, Lenku Herákovou. Soud ji poslal za krádež do vězení i přesto, že k ní byla donucena manželem, který ji dlouhodobě týral. Navíc se Heráková stará sama o dítě, které skončilo v dětském domově.

Třem mužům prominul Václav Klaus trest ze zdravotních důvodů. Patří mezi ně i Jiří Podhajský, který se dopustil úvěrového podvodu. V současnosti se léčí s vážnou nemocí a je v plném invalidním důchodu.

 

Právě se děje

Další zprávy