Praze dál povládne ODS a ČSSD, soud volby nezrušil

Tomáš Fránek
29. 3. 2011 17:41
Ústavní soudci odmítli stížnost malých stran na účelové rozdělení města při volbách 2010
Ústavní soudci pražské volby nezrušili
Ústavní soudci pražské volby nezrušili | Foto: Jan Langer

Praha/Brno - Komunální volby v Praze se opakovat nebudou, městu dál povládne velká koalice ODS a ČSSD.

Ústavní soud nevyhověl stížnosti malých stran a volby v hlavním městě nezpochybnil.

Soudci většinově rozhodli, že se nepodařilo prokázat, že by rozdělení volebních obvodů, které podle malých stran zvýhodnilo ODS, bylo účelové. Podle soudců nebyl předložen žádný důkaz o tom, že byly malé strany poškozeny.

"Takový důkaz stěžovatelé nepřinesli. Jejich argumentační potenciál se pohybuje v kruhu," uvedl soudce zpravodaj Jiří Nykodým.

Soudci uvedli také to, že volby do pražského zastupitelstva se konají pokaždé podle jiných pravidel a žádný ideální model se zatím nenašel.  Vytvoření stejně velkých volebních obvodů ale není možné. "Faktické rovnosti volebního práva nelze prakticky dosáhnout," rozhodl soud.

Podle soudce zpravodaje Nykodýma nemůže mít na rozhodování soudu vliv to, jak dopadlo povolební vyjednávání v Praze ani to, jak je velká koalice ODS a ČSSD na pražském magistrátu přijímána veřejností.

Ústavní soudci jednali o volbách čtyři hodiny. Pro zamítnutí návrhu bylo devět soudců, odlišné stanovisko měl například předseda soudu Pavel Rychetský i místopředsedkyně soudu Eliška Wagnerová. "Texty nálezu a odlišných stanovisek budou zveřejňovány průběžně, jakmile budou k dispozici," uvedl generální sekretář soudu Tomáš Langášek.

Sympatie ať nerozhodují

Na Ústavní soud se obrátila Strana zelených, SNK ED a Věci veřejné. Spolu s osmi Pražany ve stížnosti tvrdí, že rozdělení města na obvody porušilo jejich práva. Menší strany nemají v zastupitelstvu žádné mandáty, přestože překročily pětiprocentní hranici.

Co řekli k rozhodnutí Ústavního soudu

    Boris Šťastný - předseda pražské ODS

  • Od začátku jsem byl přesvědčen o tom, že pražské volby proběhly v souladu se zákonem a že pražští zastupitelé, kteří rozhodovali o rozdělení Prahy do více volebních obvodů, učinili v dobré víře. Jsem rád, že už máme za sebou velmi těžké období zpochybňování pražských voleb a budeme se moci věnovat práci.
  • Petr Hulinský - předseda pražské ČSSD

  • Je dobře, že končí nejistota, dosavadní stav byl určitým provizoriem. Přesto jsme v této atmosféře dokázali udělat mnoho pozitivního pro občany Prahy. Určitě budu do budoucna budu dělat vše pro to, aby Praha byla jeden volební obvod, jak jsem se to jednou neúspěšně pokoušel prosadit ve sněmovně.
  • Tomáš Hudeček – předseda zastupitelského klubu TOP 09

  • Nejvyšší autorita rozhodla, tedy volby proběhly v pořádku. Verdikt respektuji.
  • Ondřej Liška – předseda Strany zelených

  • Ačkoli naše stížnost nebyla úspěšná, jsem přesvědčen, že měla zásadní význam a hluboký smysl. Již teď je zřejmé, že se našimi argumenty podařilo výrazně posunout společenský diskurz o systému voleb do obecních zastupitelstev. To samo o sobě považuji za velmi důležité.
  • Bohuslav Svoboda – primátor Prahy

  • Rozhodnutí Ústavního soudu samozřejmě vítám, protože několik měsíců po ukončení komunálních voleb řeší stav nejistoty z jejich možného opakování. Všichni se, doufám, už přesvědčili, že důsledně řešíme problémy, na které upozorňovali i kritici současného vedení magistrátu. Rozhodnutí Ústavního soudu je tak dobrá zpráva hlavně pro samotné Pražany.
  • Radek John - předseda Věcí veřejných

  • Rozhodnutí Ústavního soudu respektuji, ale mrzí mě. Prohrál pražský volič. Řada hlasů propadla. Zůstala zakonzervovanost nerovnosti hlasů v některých volebních obvodech Prahy. Dnešní soudní rozhodnutí mě utvrzuje, že aktivita MV k vytvoření jednoznačného volebního zákona, který napříště zamezí zneužívání volebních pravidel, je oprávněná. Náprava bude součástí nového volebního zákoníku, který předložím na zasedání vlády příští týden.

"Byli jsme významně poškozeni a zkráceni na svých právech," uvedl před soudci předseda zelených Ondřej Liška. Místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake tvrdila, že nepřehledný systém navíc mátl voliče.

"Systém je podle mého názoru nepřehledný a občanům nejasný. Zásadně nesouhlasím s tvrzením, že rozdělení Prahy volby zjednodušilo," řekla Peake.

Podle právníka magistrátu Romana Felixe má spor politické pozadí, postup magistrátu byl v pořádku. "Oprostěte se, prosím, od sympatií a antipatií k jednotlivým stranám, od toho, jak vám konvenuje koalice na magistrátu a zapomeňte na mediální atmosféru," apeloval na soudce Felix.

Poražení: Verdikt respektujeme

Strana zelených i TOP 09 už oznámily, že rozhodnutí soudu respektují. Šéf zastupitelského klubu TOP 09 Tomáš Hudeček uvedl: "Nejvyšší autorita rozhodla, tedy volby proběhly v pořádku. Verdikt respektuji."

"Rozhodnutí Ústavního soudu je tak dobrá zpráva hlavně pro samotné Pražany," reagoval primátor hlavního města Bohumil Svoboda. "Několik měsíců po ukončení komunálních voleb řeší stav nejistoty z jejich možného opakování," dodal.

Podle předsedy pražské ČSSD Petra Hulinského je dobře, že končí nejistota.

Volby v Praze vyhrála TOP 09, ale koalici utvořili sociální a občanští demokraté. ODS a ČSSD mají dohromady v třiašedesátičlenném zastupitelstvu 34 křesel.

Bez rozdělení Prahy do více volebních obvodů by ale koalice ODS a ČSSD zřejmě metropoli vládnout nemohla, obě strany by totiž neměly dost mandátů.

Takto odpůrci koalice ODS a ČSSD na pražské radnici protestovali při ustavujícím zastupitelstvu:

 

Právě se děje

Další zprávy