Soudce bude o osudu Sazky rozhodovat pod nátlakem

Sabina Slonková, Zdeněk John
24. 3. 2011 13:23
Sazka je první velký případ, kde se může využít nová úprava krachů firem
Fotbalový zápas v O2 Aréně, příčině potíží loterijní firmy Sazka
Fotbalový zápas v O2 Aréně, příčině potíží loterijní firmy Sazka | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Soudce Jaromír Harmach, v jehož rukou leží příští osud loterijní firmy Sazka, je vystaven mimořádnému tlaku.

Harmach si na pátek k výslechu zavolal všechny klíčové hráče finálového klání o záchranu či převzetí Sazky. Předvolání dostali generální ředitel Sazky Aleš Hušák, místopředseda představenstva Roman Ječmínek i právníci největších věřitelů, PPF a KKCG miliardářů Petra Kellnera a Karla Komárka.

Soudce Městského soudu v Praze svým verdiktem určí, zda bude přijat plán Aleše Hušáka, za nímž stojí investiční společnost Penta a Hušákův spojenec Martin Ulčák (eInvest). Nebo naopak, zda bude Hušák definitivně odsunut na vedlejší kolej a vlády nad Sazkou se ujmou věřitelé, tedy PPF a KKCG.

V rozhodování, v němž jde o miliardy, se ale podle zjištění Aktuálně.cz angažují i vlivné postavy justice. Soudce Harmach se kvůli Sazce v pondělí sešel například s místopředsedou pražského vrchního soudu Jaroslavem Burešem.

Schůzka se konala v Burešově kanceláři od čtyř hodin odpoledne. Podle důvěryhodných informací Aktuálně.cz Bureš s Harmachem probíral i možnosti, za jakých by Sazka zůstala v rukou Aleše Hušáka.

Hušák: Pusťte peníze Penty do Sazky

Hušák chce v pátek na slyšení u soudce Harmacha prosadit, aby mu byl povolen úvěr pro Sazku od Penty a eInvestu.

Hušák tento úvěr nutně potřebuje, aby mohl skutečně obnovit chod Sazky, jak o něm mluvil ve středu na tiskové konferenci. Věřitelé však mají obavy, že přijetím úvěry by Sazka definitivně spadla do klína Pentě a eInvestu, protože úvěr má být zajištěn novou emisí akcií, které by jejich držitelům přinesly majoritu v Sazce.

Soudce Harmach není v insolvenčních případech žádným nováčkem, v posledních měsících například rozhodoval o krachu cestovní kanceláře Tomi Tour, jedné ze skláren Bohemia Crystalex, Škodaexpoertu či o sporu fotbalových klubů Bohemians 1095 a Bohemians Praha. Sazka je však svými dopady případ, s nímž se ani on dosud nesetkal.

Jaromír Harmach o případu ani svých rozhovorech s nadřízenými mluvit nechce. Schůzku nicméně potvrdil místopředseda vrchního soudu Bureš. Podle jeho verze šlo o standardní konzultaci.

"Byl u mě v kanceláři. Měl zájem o mé názory ve věci Sazky. Je tam řada věcí, které ještě nejsou judikovány. Takový postup je obvyklý. Zkrátka profesní konzultace, jak lze ve věci postupovat," sdělil Aktuálně.cz Bureš.

Běžná konzultace?

Sám Harmach se omezil na konstatování: "Bohužel nemůžu jinak, než vás odkázat na tiskovou mluvčí. To jistě chápete."

Harmach i Bureš ovšem shodně tvrdí, že rozhodně žádnému tlaku nečelí. "Vůbec, neumím si představit, o jakých tlacích by mohla být řeč," prohlásil Bureš.

"Soudce Jaromír Harmach patří mezi nejzkušenější soudce a za jeho prací a postupy stojím," řekl předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček . "Osočování z možného rozhodování pod tlakem považuji za poškozování dobré pověsti Městského soudu v Praze a jeho soudců," dodal. Sám soudce Harmach pak podle mluvčí soudu Martiny Lhotákové uvedl, že pokud lze vůbec o nějakém tlaku mluvit, tak snad jen o tlaku zákona, na jehož základě výlučně rozhoduje.

Také Lhotáková potvrdila, že se Bureš s Harmachem sešli, ale proto, že "JUDR. Bureš je odborník na insolvenční právo."

Aleš Hušák u Vrchního soudu zaznamenal v minulých dnech své dosud jediné hmatatelné vítězství v boji o Sazku. Vrchní soud zrušil institut předběžného správce, kterého Harmach do Sazky poslal poté, co se provalila příprava zmíněného úvěru od Penty a eInvestu.

Městský soud v Praze o chystaném úvěru informoval místopředseda představenstva Roman Ječmínek. Tento krok později Aleš Hušák označil za zradu a Ječmínkův dopis soudu za "polopravdy a lživá tvrzení".

Sazka jako první velký pokus

Hušák tvrdí, že Sazka brzy obnoví naplno všechny své služby, které poskytovala před propuknutím největší krize této firmy v její pětapadesátileté historii.

Situace u terminálů ale zatím vypadá jinak. "Provozujeme asi 12 let terminál Sazky. Normální týdenní tržby dělají asi 35 tisíc korun. Tento týden jsme do středy měli tržbu 210 korun. Nikdo nesází," napsal Aktuálně.cz majitel Krušovické pekárny, v níž je na silnici mezi Prahou a Karlovými Vary možné si vsadit sportku či další hry Sazky. I s výhrami ve výši několika set korun odkazuje sázkaře na Sazku a sám se bojí je vyplatit.

Sazka je vlastně unikátním případem. Od chvíle, kdy platí nová podoba insolvenčního zákona, nezkrachovala taková firma. Je to jeden z prvních případů, kdy se může použít takzvaná reorganizace, tedy soudem nařízená proměna firmy, kterou budou dirigovat buď její věřitelé, nebo - o což jako svůj plán B usiluje Aleš Hušák - představenstvo Sazky.

Zatímco loni se v Česku odehrály tisíce konkurzů, pokusů o reorganizaci pouhých jedenadvacet. A nikoliv všechny skončily úspěšně.

"Je třeba vnímat, že právní úprava je nová. Zatím víceméně neexistují zkušenosti z úspěšných reorganizací v České republice. Takže může převážit názor, že pro věřitele bude výhodnější rychle zpeněžit Sazku v konkurzu," domnívá se expert na insolvenční právo Michal Žižlavský, jeden z mála právníků, který v tuzemsku získal zvlášní povolení ministerstva spravedlnosti být insolvenčním správcem velkých firem, bank a dalších finančních institucí.

Ať soudce Harmach rozhodne jakkoliv, je téměř jisté, že dosavadní akcionáři Sazky přijdou o majetek, přinejlepším o jeho část.

"Pokud se Sazka nachází v úpadku, akcionáři již do jisté míry prohospodařili své právo ovlivňovat její osud," řekl Aktuálně.cz expert na insolvenční právo, advokát Michal Žižlavský.

O tom, že je Sazka několik týdnů v úpadku, svědčí insolvenční návrh místopředsedy představenstva Ječmínka. Hušák v pátek u soudce Harmacha prohlásí, že Ječmínek neměl mandát představenstva k tomuto kroku, přesto ale podle zákona musí být Ječmínkův návrh brán, jako by ho podala Sazka. Ječmínek je totiž jedním ze statutárních zástupců firmy.

Pytel blech ze Strahova

Současná akcionářská struktura Sazky je velmi složitá. Představte si pytel blech: dřív než se dohodly, na kterého psa skočí, protekly jim jejich akciové podíly v Sazce doslova mezi prsty.

Faktickým vládcem Sazky byl po dlouhé roky její generální ředitel Aleš Hušák. Dokonalá byla z jeho pohledu především symbióza s představiteli hlavního akcionáře - ČSTV. "Pomohu v dalším boji, protože mě podržel majoritní akcionář," řekl ve středu Hušák na tiskové konferenci, na které také uvedl, že Sazka běží dál.

Nyní se však bude muset bavit se zájemci o převzetí firmy. "Klíčová teď bude komunikace vedení Sazky s velkými věřiteli, jakož i velkých věřitelů mezi sebou," soudí Žižlavský.

Aleš Hušák to ví a veřejně ve středu prohlásil: "Jsem připraven přátelsky spolupracovat se všemi věřiteli."

 

Právě se děje

Další zprávy