Uklízet vám mají děti, odmítl soud rentu pro nemocnou

Tomáš Fránek
7. 3. 2011 11:01
Nejvyšší soud rozhodl spor, nač má nárok člověk poškozený při lékařském zákroku

Brno - Lidé, kteří mají trvale poškozené zdraví po nepovedeném lékařském zákroku, nemají nárok na pravidelnou měsíční rentu, ze které by si platili provoz své domácnosti.

Peníze je totiž možné využít pouze na léčení nebo rehabilitaci, které by zlepšily stav nemocného. Pomoc těmto lidem musí poskytovat především jejich dospělé děti.

Nejvyšší soud tak zamítl dovolání ženy, která má po operaci štítné žlázy v roce 1999 v nemocnici v Karlových Varech trvale poškozené nervy a musela odejít do invalidního důchodu. Podle rozhodnutí soudu byla operace jediným prokázaným zdrojem poškození zdraví ženy.

Děti starejte se

Obvodní soud v Praze rozhodl, že žena dostane 67 tisíc korun jako náhradu za ztrátu na výdělku, náhradu bolestného a za ztížení společenského uplatnění.

Žena však také požadovala, aby dostávala pravidelnou měsíční rentu ve výši 10 tisíc korun na provoz své domácnosti, o kterou se kvůli poškození není schopna postarat.

Soud placení renty z rozpočtu nemocnice odmítl. "Požadovanou měsíční rentu na výdaje za pomoc v domácnosti jí soud nepřiznal s odůvodněním, že zletilé děti ženy jsou morálně povinny jí poskytovat pomoc, a pokud za pomoc platí, jde o jednání nad rámec obvyklých rodinných poměrů," uvedli pražští soudci.

Městský soud v Praze rozhodl podobně: Ženě však přiznal na odškodnění přes 147 tisíc korun. Podle soudců není - dle výkladu zákona - možné rentu na úklid využít, peníze musí jít na krytí nákladů spojených s léčením a rehabilitací.

"Musí jít o náklady, které byly skutečně potřebné ke zlepšení zdravotního stavu poškozeného," rozhodl Městský soud v Praze.

Žena ještě poslala dovolání na Nejvyšší soud. Podle ní výdaje na pomoc v domácnosti v některých měsících vysoce překračují deset tisíc korun, nikdy ale neklesnou pod osm tisíc korun. A je nespravedlivé po ní chtít, aby prokazovala výši svých výdajů.

Zákon s rentou nepočítá

Nejvyšší soud spor označil za zásadní, dovolání ženy ale nevyhověl.

Podle soudců totiž zákon vyplácení peněžité renty nebo důchodu do budoucna neumožňuje.

Soud může skutečně přiznat peníze jen na náklady spojené s léčením, lidé je nemohou získat na pomoc při zajištění těžších domácích prací, nákupů a různých pochůzek.

"Ustanovení zákona nepočítá s placením nákladů, byť byly skutečně vynaloženy, na zajištění prací spojených s chodem jeho domácnosti, které poškozený vzhledem k trvalým následkům poškození zdraví nemůže sám vykonávat," rozhodli soudci Nejvyššího soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy