Za prodej drog dětem bude 12 let vězení, rozhodl soud

Tomáš Fránek
28. 2. 2011 11:48
Nejvyšší soud rozhodl, jak se má trestat prodej drog dětem do patnácti let
Narkomanka si dává svou dávku heroinu. Ilustrační snímek.
Narkomanka si dává svou dávku heroinu. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Brno - Lidé, kteří budou prodávat i v malém množství drogy dětem, musí ode dneška počítat s přísnějšími tresty.

Nejvyšší soud totiž vydal pro české soudy sjednocující stanovisko, podle kterého je třeba považovat prodej jakéhokoliv množství drog lidem mladším 15 let jako prodej ve větším rozsahu.

Dealerů se tak bude při trestání týkat přísnější paragraf. Podle něho je možné za drogové delikty spáchané ve větším rozsahu uložit až 12 let vězení.

Chráníme děti

"Jde o stanovisko, která má chránit především děti. Zatímco u distribuce mezi dospělými by určité množství drogy bylo považováno za  prodej menšího rozsahu, u dětí bude stejné, případně i nepatrné množství omamné či psychotropní látky, považováno za prodej ve větším rozsahu," uvedl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

Podle stanoviska se při hodnocení, zda jde o distribuci většího, značného nebo velkého rozsahu, nestačí vycházet jen z konkrétního množství a kvality omamné látky.

Další důležité faktory jsou také to, kolik peněz pachatel prodejem utržil, jak dlouho drogu měl a jaký byl okruh kupců.

Počítejte s přísností

"Dealeři i malého množství drog se mohou setkat s tím, že soud jejich počínání ohodnotí jako prodej většího rozsahu a bude je i trestat podle přísnějšího ustanovení trestního zákoníku," uvedl Knötig.

Stanoviska Nejvyššího soudu jsou pro justici závazná. Jejich cílem je sjednotit judikaturu v případech, kdy různé soudy rozhodují v podobných situacích rozdílným způsobem.  

 

Právě se děje

Další zprávy