Povinné očkování dětí je... povinné, řekl Ústavní soud

Tomáš Fránek
9. 2. 2011 11:40
Soud řešil případ muže, který své děti nenechal očkovat s tím, že je to poškozuje
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Zákon, nařízující povinné očkování dětí, platí. Stát však v některých případech může odpustit rodičům, kteří své potomky nedají očkovat, pokuty.

Takový je verdikt ústavních soudců, kteří ve středu částečně vyhověli stížnosti Pavla Vavřičky, který nenechal očkovat své dvě děti.

Ústavní soudci ale nezpochybnili ústavnost povinného očkování. Podle nich je očkování přiměřený zásah do práv lidí a je to navíc politická a expertní otázka, kterou soud nemůže do detailu posuzovat. "Český ústavní pořádek nezná žádné základní právo na to nebýt očkován," uvedl v nálezu senát soudu se zpravodajem Jiřím Muchou.

Očkování škodí

Udělení pokuty za odmítnutí očkování ale musí úřady posuzovat individuálně a mohou pokutu i odpustit. Podle soudu mají rodiče právo na to, aby úřady vyslechly jejich argumenty a přemýšlely, zda jsou opodstatněné a zda je názor konkrétního rodiče stálý a pevný, anebo jen účelový.

Vavřička v roce 2003 nepřivedl dceru a syna na očkování proti tetanu, dětské obrně a virové hepatitidě typu B. Pokutu Vavřičkovi a jeho manželce vyměřila krajská hygienická stanice. Neuspěl s odvoláním k ministerstvu zdravotnictví, ani se žalobou u Městského soudu v Praze a kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu. 

"Mým hlavním důvodem je, že mám představu, že očkování škodí dětem, že je poškozuje. Očkování je náboženství, které nemá racionální podstatu," řekl soudu Vavřička.

Děti už odrostly a očkování jim podle otce zatím nechybělo.

Hlavní hygienik Michael Vít u soudu hájil smysluplnost a potřebnost očkování. Vakcíny jsou podle něj bezpečné.

"Většina očkovacích látek zaváděných v České republice má registraci u evropské autority v Londýně a splňuje nejvyšší požadavky," řekl Vít.

Vavřičkova stížnost ležela u Ústavního soudu asi čtyři roky. Nejvyšší správní soud mezitím svůj postoj k problematice částečně přehodnotil.

Jiný senát soudu v jiném případě stanovil, že odpůrce povinného očkování dětí není možné trestat pokutami za přestupky.

Soud pokutu odpustil

Nejvyšší správní soud loni upozornil, že konkrétní povinnost očkovat děti je stanovena jen ve vyhlášce a ne v zákoně. Pokud by stát chtěl dodržování povinnosti vymáhat a odpírače očkování trestat pokutami, musel by se změnit zákon.

Ministerstvo zdravotnictví kvůli tomu připravuje novelu, která opět umožní postihovat rodiče, pokud povinné očkování dětí odmítnou. Novela by měla platit od roku 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy