Strážníci šikanovali bezdomovce. Důkaz je. Trestu ujdou

Radek Nohl Radek Nohl
3. 2. 2011 12:00
Zákon je ke strážníkům benevolentní. Být to státní policie, už věc řeší inspekce
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Olomouc - Strážníci mohou bezdůvodně kohokoliv šikanovat a udeřit do obličeje. A prakticky se jim nic nestane.

Jak benevolentní je k nim zákon, dokazuje případ, který skončil až před olomouckým soudem.

Dvojice strážníků napadla bezdomovce Petera Sisika před Dominikánským kostelem. Jeden z nich, Jiří Štýbnar, ho udeřil do obličeje.

Michal Kulveit, druhý ze strážníků, slovně nutil Sisika k tomu, aby uklidil odpadky pod lavičkou, i když bezdomovec opakoval, že nejsou jeho. Incident na místě natočil na mobil jeden ze svědků. Zavolal i na tísňovou linku.

"Štýbnar mu nakonec vzal kapesní nůž, který měl u sebe, ohnul mu čepel a hodil ho do fontány," popsal Aktuálně.cz soudce Petr Sušil.

Ten rozhodl, že šikanovat a bezdůvodně udeřit bezdomovce není trestný čin. "Byla to hraniční situace," prohlásil olomoucký soudce.

Šikana městské policie nevadí

Dvojice strážníků tak může u městské policie v Olomouci dál pracovat.

A to přesto, že porušili zákon o obecní policii. Podle mluvčí olomouckých strážníků Magdy Václavíkové není důvod, aby výpověď dostali.

"To by se stalo v případě, kdyby ztratili svoji důvěryhodnost," řekla Aktuálně.cz Václavíková.

Podle jejích slov by muselo dojít k tomu, že by někoho bili a šikanovali opakovně. "A to se nestalo," dodala Václavíková.

Státní zástupkyně Lenka Kremzerová si myslí, že chování strážníků bylo nevhodné a k trestnému činu došlo.

"Já nechci, aby naši strážníci šikanovali bezdomovce," řekl Aktuálně.cz primátor Olomouce Martin Novotný (ODS). Ten se setká s šéfem místní městské policie. Poté by mělo být jasnější, jak se vedení města k případu postaví.

Strážník: Pochybil jsem, ale nemstil se

Strážník Jiří Štýbnar uvedl, že nikdy nechtěl Sisika šikanovat. Své pochybení však připustil. Řekl, že neměl bezdomovci sebrat nůž, ohnout mu čepel a hodit ho do fontány.

Oba strážníci také odmítají, že by Sisika uhodili. "Já jsem poškozeného za ruku chytil. Ne s úmyslem, abych mu s ní kroutil, ale pouze aby neupadl," dodal Michal Kulveit.

Bezdomovec tehdy nadýchal téměř dvě promile. Neměl čistý trestný rejstřík. V minulosti se měl dopustit drobných krádeží.

Před napadením však nic neudělal. Podle Sisika se mu strážnici mstili. V minulosti si totiž na ně stěžoval.

Soudce Sušil nakonec rozhodl, že případ předá k přestupkovému řízení. Státní zástupkyně se však odvolala. O vině či nevině strážníků bude nyní rozhodovat krajský soud.

Útoky policistů končí před soudem výjimečně

Strážníci přitom mají výhodu, že na ně není zákon tak přísný jako na státní policisty. V jejich případě by se vše okamžitě dostala na stůl policejní inspekce.

Jeden ze svědků nafotil, jak strážníci napadli bezdomovce.
Jeden ze svědků nafotil, jak strážníci napadli bezdomovce. | Foto: Ivo Saněk

"Policista by poté mohl být postaven mimo službu nebo i o práci přijít," prohlásila mluvčí policejní inspekce Radka Sandorová.

Předseda Ligy lidských práv David Zahumenský uvedl, že mnoho případů útoků ze strany policistů či strážníků vůči občanům se vůbec před soud nedostane.

"Hlavní problém je v tom, že vyšetřování trestných činů policistů a strážníků nebývá nezávislé a nestranné," řekl Aktuálně.cz právník Jiří Kubala.

Změny má přinést nový zákon

Liga lidských práv očekává, že policisté, kteří bezdůvodně někoho napadnou, stanou před soudem častěji. Docílit by to měl nový zákon.

Ten již před časem schválila Topolánkova vláda. Komunisté a sociální demokraté ale ve sněmovně zákon nepodpořili. Proto přes poslance nakonec neprošel.

Nová vláda prosazení zákona o generální inspekci bezpečnostních sborů slibuje v programovém prohlášení. Zatím to však neudělala.

Zahumenský řekl, že jeho schválení může mimo jiné přinést větší nezávislost vyšetřování trestných činů policistů a strážníků.

 

Právě se děje

Další zprávy