Rathova nemocnice prohrála, platí za nevybrané poplatky

Tomáš Fránek
18. 1. 2011 16:05
Boj největšího odpůrce regulačních poplatků proti pokutám byl neúspěšný
Foto: Petr Protivánek

Brno - První z nemocnic patřící pod vedení Středočeského kraje v čele s hejtmanem Davidem Rathem definitivně prohrála boj o pokuty za nevybírání regulačních poplatků.

Rath byl přitom politikem, který proti vybírání poplatků protestoval nejostřeji, což mělo za následek, že sankce za nevybírání poplatků postihly všechny nemocnice ve středních Čechách.

Nyní Nejvyšší správní soud rozhodl, že je zaplatit musí.

Soud konkrétně projednával případ nemocnice v Kladně.

Té pokutu ve výši 20 tisíc korun udělila pojišťovna Metal Aliance, šlo o tři měsíce v roce 2009, ve kterých poplatky za lidi hradil kraj.

Lidé to chtěli

Nemocnice pojišťovnu zažalovala s tím, že všichni lidé dobrovolně podepsali, že přijali dar od Středočeského kraje. A k žádnému porušení zákona tak dojít nemohlo.

Krajský soud v Praze ale rozhodl, že lidé mají jednoznačně povinnost poplatek platit. "Je-li regulační poplatek placen jinou osobou (krajem), dochází k porušení zákona," rozhodl soud.

Nemocnice v Kladně ale boj nevzdala a poslala stížnost na Nejvyšší správní soud.

"Soud musel vzít v úvahu, že většina občanů kraje si přeje, aby kraj občanům věnoval dar v hodnotě regulačních poplatků," argumentovali zástupci nemocnice ve stížnosti, kterou má redake Aktuálně.cz k dispozici.

Nejvyšší správní soud ji však zamítl. "Podle názoru Nejvyššího správního soudu nejsou žádné pochybnosti o tom, že zdravotnické zařízení je povinno regulační poplatek reálně vybrat, ani o tom, kdo má zdravotnickému zařízení (lékárně) regulační poplatek zaplatit. Tento poplatek je podle jednoznačného znění zákona povinen zaplatit pojištěnec," uvedli soudci.

Porušili jste zákon

Nemocnice v Kladně poplatky nevybírala opakovaně a podle soudu tak jednoznačně porušila zákon.

Desetitisícové pokuty za nevybírání poplatků přitom od zdravotních pojišťoven dostaly nemocnice a další zdravotnická zařízení v celé zemi. A teď je budou muset uhradit.

Například největší pojišťovna VZP udělila sankci 50 tisíc korun všem pěti krajským nemocnicím ve Středočeském kraji. Celkem VZP pokutovala 11 zdravotnických zařízení, celkový výše pokut dosáhla 205 tisíc korun. Podobné sankce rozdaly i další pojišťovny.

Nejvyšší správní soud už například rozhodl, že pokuty musí zaplatit záchranná služba v Olomouckém kraji.

Boj o poplatky nakonec sociálně demokratičtí hejtmani prohráli. Od letošního června kraje už poplatky neproplácí a lidé je musí znovu platit. Středočeský kraj jako jediný poplatky lidem, kteří jsou v hmotné nouzi, stále vrací.

 

Právě se děje

Další zprávy