Starosta dal peníze na fotbal. Trest přišel za 18 let

Tomáš Fránek
11. 1. 2011 17:59
Za pomoc fotbalovému klubu v Chebu přišel definitivní trest až po osmnácti letech

Brno - V roce 1993 poslal tehdejší přednosta okresního úřadu Otakar Mika úspěšnému prvoligovému fotbalovému klubu v Chebu 2,8 milionu korun.

A teprve po osmnácti letech od poslání peněz bez vědomí zastupitelů soud definitivně rozhodl o trestu. Ústavní soud totiž odmítl Míkovu stížnost a potvrdil, že trest podmíněného vězení na jeden rok za zneužití veřejného činitele platí.

Mika a bývalý starosta Chebu František Linda poslali dotaci fotbalovému klubu v Chebu, který hrál první ligu pod hlavičkou ministerstva vnitra hned po rozdělení Československa.  V té době byl klub, který navazoval na předlistopadovou Rudou Hvězdu, na vrcholu slávy - v sezoně 1993/1994 skončil v tabulce na čtvrtém místě.

Peníze proti drogám

Poslání peněz z rozpočtu okresu politici zdůvodnili tím, že ministerstvo vnitra, kterému klub patřil, přestalo fotbal v Chebu dotovat.

Dotace byla podle Míky v zájmu celého regionu. „Existence klubu nebyla ryze sportovní záležitostí, ale bylo třeba zvažovat i širší zájem, zejména získávání mládeže, což bránilo například nárůstu drogově závislých v místě, anebo možnost navázání nových významných hospodářských styků," zdůvodnil dotaci Míka.

Vyšetřování případu začalo už v roce 1996, před soud se ale dostal až v roce 2006.

A napodruhé soudy v roce 2008 rozhodly, že Mika i Linda (ten loni na podzim zemřel) porušili zákon a potrestaly oba muže za trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele. Mika se ale obrátil se stížností na Ústavní soud, s trestem nesouhlasil.

„Nikomu nevznikla škoda a stále považuji veřejnou podporu sportovního klubu za správnou. Soud nebral v potaz to, že tehdy byly jiné zákony, které byly v mnoha věcech nejasné, a že chyběli právníci, kteří by smlouvy posuzovali," uvedl Mika.

Jak to tehdy vlastně bylo

Podle něj se navíc tím, jak se dlouho se celý případ vlekl, stalo vyšetřování velmi obtížné, svědci už nebyli schopni popsat, jak se celá záležitost s půjčkou vyvíjela.

Ústavní soudci ale rozhodli, že Mika byl potrestán správně a ani to, jak dlouho celý procest trval, neznamenalo, že by měl být Mika zbaven viny úplně.

„Soudy pečlivě zvažovaly a nepřiměřeně dlouhou dobu a promítly ji do výše trestu. Trest byl stěžovateli uložen hluboko pod dolní hranicí trestní sazby a je zřejmé, že obecné soudy přistoupily k jeho případu velice citlivě," rozhodl senát Ústavního soudu vedený Dagmar Lastoveckou.

Mika s Lindou byli prvními politiky a úředníky, kteří se do křížku se zákonem dostali kvůli dotacím pro sport.

Podobní případy příliš často nekončily. Kladenský exprimátor Milan Volf odstoupil z funkce na jaře 2004, kdy jej policie obvinila ze zneužívání pravomoci veřejného činitele.

Podle žalobkyně neoprávněně převedl 40 milionů korun z rozpočtu města hokejovému klubu a nechal si koupit služební auto Audi bez regulérního výběrového řízení. Soud Volfa nakonec osvobodil.


 

 

Právě se děje

Další zprávy