Politik při nehodě zabil ženu, soud ho však poškodil

Tomáš Fránek
26. 11. 2010 14:05
Nejvyšší soud zrušil trest pro pražského politika Martina Langmajera
Bývalý radní pražského magistrátu Martin Langmajer na archivním snímku.
Bývalý radní pražského magistrátu Martin Langmajer na archivním snímku. | Foto: ČTK

Brno - Pražský politik ODS Martin Langmajer před třemi roky při autonehodě zabil mladou ženu a poranil její dítě. Vyvázl s dvouletou podmínkou, a i tento trest nyní Nejvyšší soud zrušil.

Soudci dospěli k závěru, že dokazování Langmajerovy viny nebylo dostatečné a politik byl poškozen. I když sám rodině oběti dal dva miliony odškodného a další dva nabídl, podle soudců byl při rozhodování o trestu porušen zákon.

Nejvyšší soud se případem zabýval na podnět nyní již exministryně Daniely Kovářové, která se bývalého radního zastala.

Jak to celé bylo?

Nehoda se stala 27. září 2007 na rychlostní silnici R4 u Mokrovrat na Příbramsku.

Podle obžaloby jel Langmajer v terénním voze rychlostí kolem 122 kilometrů v hodině. Zezadu narazil do Volkswagenu Polo řízeného dvaatřicetiletou ženou, který stál - nebo pomalu jel - v odstavném pruhu.

Soud, který Langmajera původně odsoudil, v rozsudku uvedl, že se politik nevěnoval řízení. Nepřizpůsobil rychlost počasí a za volantem telefonoval, byť za pomoci handsfree.

Foto: Aktuálně.cz

Řidička vážným zraněním na místě podlehla. Její šestiletá dcera, která v době nehody byla na zadním sedadle v autosedačce, vyvázla s otřesem mozku, tržnými ranami v obličeji a utrpěla psychickou újmu.

Podle Okresního soudu v Příbrami i Krajského soudu v Praze nebylo o Langmajerově vině pochyb.

Langmajera soudy označily za jediného viníka nehody.

Nabídnuté odškodné

Následky nehody byly natolik závažné, že ani po uzavření dohody o narovnání mezi Langmajerem a rodinou poškozené nepřicházelo v úvahu zastavení trestního stíhání.

Langmajer už před soudem poškozeným vyplatil dva miliony korun, u příbramského soudu jim nabídl další dva miliony korun.

Kovářová však poslala stížnost kvůli porušení zákona. Nehoda podle ní nebyla vyšetřena správně, Langmajer byl dokazováním poškozený.

Na to, jak se celá nehoda odehrála a jaké je zavinění řidičky pomalu jedoucího auta, se nedokázali shodnou ani experti zpracovávající posudky.

Nejvyšší soud, který už jednou žádost Langmajera o zrušení trestu odmítl, stížnosti exministryně nyní vyhověl a trest zrušil. Soud v Příbrami tak musí celý případ znovu otevřít a rozhodnout znovu.

Senát vedený soudcem Františkem Hrabcem totiž podobně jako exministryně zjistil, že politik byl verdiktem poškozený a dokazování celého průběhu nehody nedostatečné.

Auto stálo nebo jelo?

Podle Nejvyššího soudu nemůže obstát závěr, že jedinou příčinou nehody byla nepozornost a nesoustředěnost Langmajera, který v kritické chvíli telefonoval. 

"Takový závěr ve světle provedeného dokazování podle Nejvyššího soudu nemůže obstát. Okresní soud se totiž přiklonil k variantě průběhu dopravní nehody, která byla nejméně pravděpodobná, když navíc pro její předstřetovou fázi chyběly jednoznačné důkazy," rozhodli soudci.

Soudy navíc při rozhodování o vině politika nedokázaly jednoznačně odpověděd na otázka, zda auto, do kterého Langmajer narazil, stálo nebo jelo. A jak se vlastně částečně dostalo do pruhu, ve které rychle jel Langmajer.

Podle Nejvyššího soudu se také vůbec nebrala v potaz okolnost zjištěná při prohlídce nabouraného auta. Tedy - že mělo už před nehodou poruchu, zásoba chladící kapaliny byla po minimální hodnotou.

"Bylo proto třeba zkoumat zda a do jaké míry se taková závada mohla projevit na chodu motoru a tím i na jeho výkonu, rychlosti, akceleraci, případně ovladatelnosti vozidla," uvedli soudci.

Podle nich tak musí být znovu posouzena vina obou účastníků nehody. "Bylo nutné pečlivě zvažovat míru zavinění každého z jejích účastníků individuálně a teprve poté by bylo možné vyslovit závěr o tom, zda obviněný (Langmajer) je za vznik této dopravní nehody odpovědný v celém rozsahu, či částečně, případně zda za ní odpovědnost nenese vůbec," rozhodli soudci.

 

Právě se děje

Další zprávy