Zlom: Obejít poplatky nelze, lékaři budou platit pokuty

Tomáš Fránek
25. 11. 2010 13:12
První zdravotnické zařízení v Česku má definitivně zaplatit pokutu za to, že nevybíralo regulační poplatky
Foto: Ondřej Besperát

Brno - Záchranná služba v Olomouci porušila zákon, když si nechala proplácet zdravotnické poplatky od Olomouckého kraje a nechtěla peníze přímo od pacienů.

Pokutu deset tisíc korun, kterou záchranná služba dostala od pojišťovny Metal Aliance, potvrdil Nejvyšší správní soud.

Jde o první definitivní a tedy průlomové potvrzení pokut, které zdravotnická zařízení za nevybírání poplatků zavedených ministrem Tomášem Julínkem dostala.

Pokuty padaly všude

Desetitisícové pokuty za nevybírání poplatků přitom od zdravotních pojišťoven dostaly nemocnice a další zdravotnická zařízení v celé zemi. A teď je budou muset uhradit.

Například největší pojišťovna VZP udělila sankci 50 tisíc korun všem pěti krajským nemocnicím ve Středočeském kraji. Celkem VZP pokutovala 11 zdravotnických zařízení, celkový výše pokut dosáhla 205 tisíc korun. Podobné sankce rozdaly i další pojišťovny.

Záchranná služba nevybrala poplatky od 49 dospělých a dětí, uhradil je za ně Olomoucký kraj. A podobně postupovaly další kraje ovládané politiky ze sociální demokracie.

Pojišťovna se obrátila soud a Krajský soud v Praze rozhodl, že záchranná služba porušila zákon. "V případě, že by bylo umožněno platit regulační poplatek za pojištěnce jakémukoliv subjektu, ztratil by svůj regulační smysl, pro který byl zákonem zaveden," rozhodl soud.

Záchranná služba se ale obrátila se stížností na Nejvyšší správní soud. "Zákon nezakazuje, aby poplatek hradil kraj. A nikde není uvedeno, že je regulační poplatek splatný hned po lékařském zákroku," uvedli zástupci záchranné služby ve stížnosti.

Nejvyšší správní soud ale potvrdil rozhodnutí Krajského soudu v Praze: lidé podle něj měli poplatky platit.

Opakovaně a soustavně

Senát Nejvyššího správního soudu vedený soudcem Petrem Průchou uvedl, že záchranná služba porušovala pravidla opakovaně a proto jí pokuta mohla být udělena.

 "Nejvyšší správní soud nemá pochybnosti o tom, že regulační poplatek je povinno vybrat zdravotnické zařízení, a to od pojištěnce nebo jeho zákonného zástupce," stojí v rozhodnutí.

"Nejvyšší správní soud dospěl k závěru, že vzhledem k počtu pojištěnců, od kterých regulační poplatky nebyly vybrány, i vzhledem k době, po kterou se tak dělo, je podmínka opakovaného a soustavného porušování povinnosti vybrat regulační poplatek naplněna," rozhodli soudci.

Neuznali ani námitky záchranné služby, že v jiných případech - jako byla nemocnice ve Vrchlabí - pojišťovna od udělení pokuty za nevybírání poplatků ustoupila.

Boj o poplatky nakonec sociálně demokratičtí hejtmani prohráli. Od letošního června kraje už poplatky neproplácí a lidé je musí znovu platit.

 

Právě se děje

Další zprávy