Varování Lacina: Za 5 let byl granát, teď agrese v autě

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
23. 11. 2010 0:12
Za úmyslné vytlačení auta z dálnice D1 dostal řidič tvrdý trest - 5 let vězení
Luboš Lacina čeká na zahájení soudního procesu
Luboš Lacina čeká na zahájení soudního procesu | Foto: ČTK

Praha - Před deseti dny potrestal brněnský soud mladíka, který v opilosti a bez řidičáku zabil na ulici ženu a těžce poranil její dceru, šesti lety vězení a zákazem řízení na osm let.

Libor Lacina, kterému média přezdívají "pirát z D1" odešel v pondělí od soudu s velmi podobným trestem, ačkoli posádka auta, které vytlačil z dálnice utrpěla jen lehká poranění. Dostal pět let vězení a zákaz řídit na sedm let.

Jakto, že za dva případy s tak rozdílnými následky padl téměř shodný trest?

Lacinův manévr totiž nebyla nehoda, ale úmyslný pokus někomu ublížit. "Podle soudu to nebyl nedbalostní trestní čin, kdyby to bylo neúmyslné, trest by byl úplně jiný. Myslím, že trest je přiměřený a velmi výstražný pro lidi, kteří se chtějí na silnicích podobně chovat," říká dopravní expert a nyní poslanec Stanislav Huml.

Jiným pachatelům trestných činů souvisejícím se silničním provozem obvykle pomůže, když se snaží poškozeným finančně kompenzovat škodu a neodjedou od nehody. V případě Laciny nic z toho nepomohlo.

Auto jako zbraň

"Je to trest jako hrom. Exemplární potrestání, které směřuje proti brutalitě, se kterou se denně setkáváme na silnicích," vykládá si verdikt Krajského soudu v Praze advokát Jaroslav Ortman, který se specializuje na trestní právo. Pro srovnání: Pět let vězení "na tvrdo" dostal například muž, který před šesti lety v centru Prahy odpálením granátu zranil 18 lidí.

Ortman dodává, že soudce úplně vyhověl návrhu na potrestání, který předložil státní zástupce. Ten požadoval trest v rozpětí pět až sedm let. Lacinovi nepomohl ani nový trestní zákoník, který platí od ledna a který tresty za činy proti životu a zdraví zpřísnil.

Odnesl to za všechny

"V případě, že podobné kauzy zůstanou nepotrestány, mohly by se silnice stát hřištěm či kolbištěm k vyřizování účtů," uvedl v závěrečném návrhu před soudem státní zástupce Tomáš Milec. Argumentoval tím, že Lacina vytlačil mazdu z dálnice úmyslně a jen díky shodě náhod vyvázla dvojice z nehody bez vážnějších následků. "Použil auto jako zbraň, a to z velmi malicherné pohnutky," prohlásil.

Podle Stanislava Vondrušky, místopředsedy Českého sdružení obětí dopravních nehod, je trest vysoký, ale správný.

"Svým způsobem si to odnesl za všechny agresivní řidiče, proti kterým se teď ve společnosti zvedá odpor. Jako sdružení tady určitě v poslední době vnímáme změnu," uvedl Vondruška.

"Lidé si musí uvědomit, že auto je jen prostředek jak se v pořádku a ve zdraví dopravit z bodu A do bodu B. Někteří lidé, když usednou do té plechové schránky, se chovají tak, jak je jejich okolí nebo rodina vůbec nezná," dodává.

Agresivní chování za volantem přitom podle dostupných údajů zaviní až polovinu všech dopravních nehod.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy