Podivné losování z bedny. Tak armáda dělila 70 milionů

Tomáš Fránek
31. 10. 2010 17:27
Úřady šetří další podezřelé losování, armáda vybírala firmu na opravy letiště
Výroba transportérů Pandur
Výroba transportérů Pandur | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Česko má další případ podivného losování firem, které se ucházely o zakázku za desítky milionů korun.

Po známém losování firmy v Karlových Varech, kdy výběr firmy viděly na webovém portálu youtube.cz desítky tisíc lidí, se podezřele a nejasně losovala zakázka na opravu letiště v Čáslavi za asi 70 milionů korun. Peníze na opravu letiště chtělo dát Ministerstvo obrany, které také zakázku vypsalo.

Podle Úřadu na ochranu hospodářské soutěže ale ministerstvo jednoznačně při losování porušilo zákon. Postupovalo totiž tak, že nedokázalo jasně vyloučit, že se při losování nemanipulovalo s nabídkami společností, které chtěly letiště opravovat.

Úřad na ochranu hospodářské soutěže proto v neděli losování u zakázky na opravu armádního letiště zrušil.

Lístky v neprůhledných bednách

Jak se celé losování odehrálo? Podle antimonopolního úřadu se losovalo ze tří dřevěných beden a losovacího osudí. Při šetření celého průběhu losování úřad zjistil, že dva z použitých lístků byly přeloženy jinak než ostatní.

„Jedna strana losovacího lístku byla delší, čímž byly tyto dva lístky na dotek znatelně odlišené od ostatních," uvedl v rozhodnutí antimonopolního úřadu jeho místopředseda Kamil Rudolecký.

Oba lístky, které se lišily od ostatních, byly přitom vylosovány jako vítězné nabídky, ostatní lístky pak byly vyřazeny. To se nelíbilo vyřazené společnosti Skanska, která si u antimonopolního úřadu stěžovala. „Nádoba na losování byla neprůhledná, není jasné, zda byl její obsah promíchán. Jsme přesvědčeni, že podmínky, za kterých se losování uskutečnilo, nevylučovaly skrytou manipulaci s losovacími lístky při jejich vhození a následném výběru z osudí," uvedli ve stížnosti zástupci Skansky.

Lidé z ministerstva, kteří o zakázce rozhodovali, jsou přesvědčeni, že postupovali korektně. Podle nich došlo k řádnému promíchání nabídek, to že se losovalo z dřevěných beden, taky na závadu není. „Dodrželi jsme zásady rovného zacházení, transparentnosti a zákazu diskriminace," uvedli zástupci ministerstva.

Antimonopolní úřad ale rozhodl, že se losování ruší a ministerstvo navíc musí zaplatit 30 tisíc korun na nákladech řízení. Podle úřadu postup při losování jednoznačně vyvolává pochybnost o transparentnosti losování. „Losování, při němž existuje možnost losující osoby manipulovat s losovacími lístky, a to z jakýchkoli důvodů, nelze označit za transparentní," uvedl místopředseda úřadu Kamil Rudolecký.

Pochybnosti jsou a velké

Pochybnosti vzbuzuje podle místopředsedy úřadu jak to, že dva vybrané lístky byly jiné než všechny ostatní, tak také to, že losující odmítl protřepat losovací nádobu bez řádného zdůvodnění.

„Jedná o skutečnosti, které pochybnosti o tom, zda losování probíhá transparentně, zcela jistě vzbuzují," uvedl Rudolecký.

Podle něj není rozhodující, že celé losování sledoval notář. „Přítomnost notáře při omezování počtu zájemců náhodným výběrem je žádoucí, notářský zápis je ale pouze osvědčením o průběhu losování a nepotvrzuje soulad se zákonem," uvedl Rudolecký.

Podezřelé losování už úřady a soudy v Česku trestaly v několika případech.

Především karlovarská losovačka se v Česku stala pojmem. Záběry ze sporného losování viděly na webovém portálu youtube.com desetitisíce lidí.

Dvouapůlminutový snímek dokazuje, že organizátor soutěže vybíral dvě z firem včetně vítěze z uzavřeného osudí několik desítek sekund, zatímco ostatní lístky vytáhl podstatně rychleji. Losující to komentoval tak, že jsou lístky slepené, a nemůže je proto v osudí oddělit. Všemu přihlížela notářka, kterou mužovo počínání rozesmálo.

 

 

Právě se děje

Další zprávy