Vinni, slyšeli žháři z Vítkova. Dostali výjimečný trest

Domácí Domácí
20. 10. 2010 12:00
Ostravský soud vynesl verdikt v případu bezprecedentního útoku ve Vítkově
Obvinění žháři při vynesení rozsudku
Obvinění žháři při vynesení rozsudku | Foto: Repro ČT24

Ostrava - Třikrát 22 a v jednom případě 20 let vězení. Tak zní rozsudek, kterým ostravský soud potrestal žhářský útok na dům romské rodiny ve Vítkově na Ostravsku.

Verdikt zatím není pravomocný, čtveřice se proti rozhodnutí soudu odvolala a proces tak bude pokračovat u Vrchního soudu v Olomouci.

Podle obžaloby čtyři mladíci na domek obývaný devítičlennou romskou rodinou zaútočili v noci na 19. dubna 2009. Tři z nich do oken hodili tři zápalné láhve, čtvrtý čekal v autě.

Při útoku byli vážně zraněni tři lidé, nejvážněji tehdy ještě ani ne dvouletá Natálie.

Státní zástupkyně žádala pro tři souzené za pokus o rasově motivovanou vraždu výjimečné tresty. Obžalovaní ale žádali o mnohem mírnější potrestání, v případě Davida Vaculíka dokonce o zproštění viny.

Průběh soudního líčení jsme sledovali v online reportáži:

Názory čtenářů Aktuálně.cz v diskusi na naší stránce na Facebooku se různí. "Soud vydal spravedlivý rozsudek. Společnost je nemocná, protože stát 20 let neřeší problematiku Romů ani vzrůstající rasizmus, xenofobii a všechny související jevy," souhlasí s trestem Jiří Rais. Opak si myslí například Lucie Herejová, podle které se na výši trestů výrazně podepsala medializace případu. "Myslím, že tresty jsou přehnané. Je to jen kvůli médiím a kvůli tomu, že obětí pro jednou byli romové," uvádí.

10:45 - Advokátka Ivo Müllera Markéta Polišenská považuje tresty za přehnané a je rozsudkem překvapena. Podle ní měly padnout tresty za obecné ohrožení.

10:31 - Zmocněnec popálené Natálky Pavel Uhl rozhodnutí soudu vítá. Odpovídající mu přijde i výše odškodnění, které soudní senát nařídil obviněným zaplatit. "Soud má podle mě jasné důkazy, které potvrzují úmysl vraždit," sdělil Aktuálně.cz v reakci na napadení rozsudku obhájci žhářů.

10:24 - Pavel Pěnkava, který je obhájcem Jaromíra Lukeše, nesouhlasí s právní kvalifikací i výší trestu. "Soudu nebyly předloženy dostatečné důkazy, které by prokázaly úmysl vraždit," uvedl.

Foto: Repro ČT24
  

10:11 - Obhájce Václava Cojocaru Ladislav Myšák v České televizi označil trest za sociální popravu. Svého klienta považuje za normálního chlapce, který si zaslouží dvouletý trest za poškozování cizího majetku. 

10:00 - Všichni mladíci se prostřednictvím svých obhájců proti rozhodnutí soudu odvolali. Nelíbí se jim obvinění, výše trestu i finančního odškodnění. Zmocněnci poškozené rodiny i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na vyjádření. Případ se tak přesune k Vrchnímu soudu v Olomouci.

TIP: Co říkáte na výši trestu? Diskutujte s námi na naší stránce na Facebooku. Například uživatel Petr Beránek s výší trestu souhlasí: "Rasismus a xenofobie nemaji v naší kulturní společnosti co dělat. Pokud se k tomu přidá pokus o vraždu a zmrzačení neviného dítěte, je to bezprecedentní. Rasističtí spoluobčané by si měli uvědomit, jakou ligu hrajeme pro podobně postižené občany západních zemí a také, že v dalším Hitlerově plánu, krom vyhlazení Židů, Rómů atd, byla likvidace Slovanů."

09:55 - "Celá tato akce připomíná Křišťálovou noc, která byla vedena proti Židům," připodobnil předseda senátu žhářský útok k historické události v Německu.

09:50 - Cílem útoku bylo zabít obyvatele domu, který čtveřice zapálila, prohlásil Studnička. "Akce byla naplánována, dům byl vytipován," dodal předseda senátu. Čtveřici označil za nebezpečnou, a proto výjimečné tresty. Výjimkou je Václav Cojocaru, který podle soudu akci neorganizoval. Proto dostal o dva roky nižší trest.

09:46 - Čtveřice podle soudu patří k sympatizantům extrémní pravice. Potvrzují to věci (cd, dvd a knihy), které policie zajistila při domovních prohlídkách mladíků. Obvinění se také aktivně podíleli na neonacistických akcích, ať už se jednalo o koncerty nebo demonstrace.

9:44 - Miloslav Studnička zpochybňuje výpovědi obžalovaných a zmiňuje důkazy, na základě kterých potvrzuje účast čtveřice při útoku i jeho rasistický podtext.

9:40 - Předseda senátu teď podrobně zdůvodňuje, proč soud shledal čtveřici vinnou z pokusu o vraždu a poškození cizí věci.

9:29 - Trojice Vaculík, Müller, Lukeš dostala trest 22 let. Václav Cojocaru byl odsouzen ke 20 letům. Obžalovaní zároveň musí zaplatit pojistné ve výši přesahující 7 milionů korun, dále necelých deset milionů korun zaplatí popálené Natálce a více než 72 000 korun jejím rodičům.

Foto: Repro ČT24

9:21 - Předseda soudního senátu nyní popisuje, jak k útoku došlo a jaké měl následky. Za chvíli přijde na řadu rozsudek. 

9:19 - Miloslav Studnička zahájil vynesení rozsudku. Všechny čtyři mladíky uznal soud vinnými.

9:16 - Do soudní síně vstoupili soudci, obhájci, obžalovaní i státní zástupkyně. Za chvíli se začne.

9:10 - Líčení nabírá mírné zpoždění. V soudní síni jsou známí a příbuzní obžalovaných, média byla proto přesunuta na balkn.

9:00 - Soudní líčení má předseda senátu Miloslav Studnička zahájit v 9:00.

8:55 - Obhájce Petr Kausta zpochybnil řeč státní zástupkyně a v závěru té své vyzval soud, aby zcela zprostil jeho klienta Davida Vaculíka obžaloby. Zbylá trojice obhájců označila návrhy trestů za přehnané a požadovala jejich snížení.

8:50 - Před dvěma týdny navrhla státní zástupkyně Brigita Bilíková výjimečné tresty pro Davida Vaculíka, Václava Cojocaru a Jaromía Lukeše. Trojici hrozí tresty mezi 15-25 lety. Ivo Müllerovi státní zástupkyně navrhla mírnější trest v horní trestní sazbě. Hrozí mu tedy až 15 let.

 

Právě se děje

Další zprávy