Dokončení Pražského okruhu v nedohlednu. Nemá povolení

Pavel Baroch
6. 10. 2010 16:35
Ministerstvo pro místní rozvoj zrušilo územní rozhodnutí trasy přes Suchdol
Foto: Radek Pecák

Praha - Dostavba celého Pražského okruhu se odkládá na neurčito.

Ministerstvo pro místní rozvoj totiž podle očekávání zrušilo územní rozhodnutí pro severozápadní část dálnice, která měla protnout tamní čtvrť Suchdol.

Jedním z hlavních důvodů bylo, že by provoz na autostrádě překročil v obytných zónách platné hlukové limity.

Pražská a Středočeská hygienická stanice se stavbou tohoto úseku Pražského okruhu souhlasily s podmínkou, že na místech se zvýšeným hlukem z projíždějících vozidel, kde decibely nesníží ani protihluková stěna, vyhlásí úřady takzvané ochranné hlukové pásmo.

To znamená, že se v této zóně nemusí dodržovat platné hlukové limity na ochranu obyvatel. Jenže hlavní hygienik Michael Vít rozhodnutí obou hygienických stanic zrušil.

"Uvedená změna stanovisek, které byly podkladem pro rozhodnutí magistrátu o vydání územního rozhodnutí, je sama o sobě dostatečným důvodem pro zrušení zmíněného rozhodnutí magistrátu a vrácení věci k novému projednání," uvádí se v ministerském stanovisku, které má Aktuálně.cz k dispozici.

Pochybnosti o externí firmě

Ministerstvo pro místní rozvoj na dvaatřiceti stranách uvádí i další důvody, proč územní rozhodnutí nakonec zrušilo.

Patří mezi ně i nejasnosti s prací externí firmy VIS, která při vyřizování územního rozhodnutí zastupovala Ředitelství silnic a dálnic, neměla patřičné zplnomocnění.

Foto: MD

"Magistrát proto pochybil, když bezodkladně po podání žádosti o umístění dané stavby nevyzval společnost VIS, aby doložila plnou moc k zastupování žadatele v daném územním řízení," konstatovalo ministerstvo.

Suchdol chce dálnice dál na sever

Pro radnici v Suchdole je ministerské rozhodnutí dalším dílčím vítězstvím v boji proti tomu, aby k nim Pražský okruh přivedl tisíce aut včetně kamionů.

Suchdol už několik let usiluje o to, aby se okruh posunul dál na sever, k Ústavu jaderného výzkumu v Řeži.

Dlouholetý politický vůdce Prahy - ODS - přitom na předvolební otázku Aktuálně.cz k suchdolské části Pražského okruhu uvedl, že není možné s trasou dálnice nic dělat, protože už získala územní rozhodnutí.

Nová trasa obchvatu?

Po předpokládaném zrušení územního povolení bude mít pražský magistrát dvě možnosti řešení. Buď připravit nová protihluková opatření, která splní hygienické normy, anebo vypracovat novou trasu.

Suchdolský starosta Petr Hejl doufá, že úřady nakonec posunou dálnici na sever.

"Předpokládám, že projektanti už nic lepšího na ochranu před hlukem nevymyslí, když projekt připravují od roku 1998," řekl Aktuálně.cz Hejl.

 

Právě se děje

Další zprávy