NKÚ posílí. ČEZ a spol. ale můžou zůstat v klidu

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
28. 9. 2010 19:15
Vláda plánuje posílit pravomoci NKÚ. Společnosti vlastněné státem ale v jeho ranku znovu nebudou
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda plánuje změnou ústavy rozšířit kompetence Nejvyššího kontrolního úřadu. Na kontroly se musí připravit obce, kraje, vysoké školy, možná i Česká televize a Český rozhlas. Na státní či polostátní giganty jako je ČEZ, ale NKÚ nedosáhne. Miliardové rozpočty tak znovu zůstanou bez státního dozoru.

"Počítá se spíše s veřejnoprávními korporacemi, uvidíme, jak se bude vyvíjet politická diskuse," řekl Aktuálně.cz ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Právě u státních firem, od Českých drah po Lesy ČR, se v minulosti mnohokrát objevilo podezření, že s penězi plýtvají, ať už jde o předražené zakázky či obří náklady na reklamní kampaně. 

Česko už přitom začíná být ve středoevropském regionu raritou, která nechává hospodaření svých podniků bez dozoru.

Česko je rarita

Kdo například unikne kotrolám NKÚ?

  • ČEZ
  • Česká pošta
  • České aerolinie
  • Letiště Praha
  • ČEPRO
  • České dráhy
  • ČD Cargo
  • Lesy České republiky
  • Budějovický Budvar

V Německu tamní obdoba našeho NKÚ může kontrolovat hospodaření obchodních společností, které vlastní stát alespoň z poloviny, v Rakousku stačí jen čtvrtina vlastněná státem a na Slovenku a v Maďarsku stačí jediná akcie v majetku státu, aby mohli státní kontroloři hospodaření prověřit.

"Pohybujeme se mimo mezinárodní standardy," říká k tomu prezident NKÚ František Dohnal. Že by jeho lidé mohli někdy dohlížet, jak s penězi nakládají firmy vlastněné státem, nevěří. V minulosti se politici takového kroku vždycky lekli.

"To je kámen úrazu. Zažil jsem to při minulé debatě na ústavně právním výboru. I ti, kteří to podporují, když dojde na lámání chleba, couvnou," říká Dohnal.

A nejde jen o státní firmy, ale i společnosti v majetku měst a obcí. Kdyby mělo Česko legislativu srovnatelnou s okolními zeměni, NKÚ by mohla zkontrolovat, jak s penězi Pražanů nakládá Dopravní podnik Hlavního města Prahy.

Pokud vláda změnu ústavy a zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu prosadí, nově si bude NKÚ moci posvítit na obce a kraje, jestli při hospodaření neporušují zákon.

Vysoké školy se NKÚ nebojí

U "veřejnoprávních korporací", to znamená třeba veřejných vysokých škol, může NKÚ kontrolovat nejen zákonnost, ale i účelnost hospodaření.

V zákoně o NKÚ bude přesný seznam, jaké instituce bude úřad kontrolovat. Kdo všechno se v seznamu ocitne, ale zatím není jisté. "Teoreticky by to mohly být třeba i veřejnoprávní média, je to ale čistě politická otázka. Spíš, než právní. Rozhodně tam budou veřejné vysoké školy, zdravotní pojišťovny. Možná i instutuce jako je Česká kancelář pojistitelů," uvedl náměstek ministra spravedlnosti Petr Mlsna.  

Předseda České konference rektorů Petr Fiala má za to, že výrazná změna to pro VŠ nebude. Už teď NKÚ může kontrolovat například dotace, které školy dostávají.

"NKÚ například půl roku velmi detailně kontroloval náš postup v případě výstavby univerzitního kampusu a shledal, že náš postup byl naprosto v pořádku. I kdyby měl NKÚ vůči nám rozšířené pravomoci, my se toho nebojíme a naopak budeme rádi, když se prokáže, že ve všech činnostech, které realizujeme, jednáme hospodárně," řekl Fiala.

 

Právě se děje

Další zprávy