Odpověď z USA: Teď už náramek alobalem neošálíte

David Slížek
23. 8. 2010 22:05
Výrobce náramků pro hlídání vězňů reaguje na to, jak redaktoři Aktuálně.cz přístroj obelstili
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ani elektronika nemusí být dokonalým hlídačem, ukázal třídenní test jedné z technologií, která by v budoucnu mohla hlídat domácí vězně v České republice.

Redaktor Aktuálně.cz nosil elektronický náramek nepřetržitě 24 hodin denně. Čtenáři mohli jeho polohu kontrolovat na veřejně dostupné mapě.

Třetí den se redakce pokusila přístroj obelstít. Použila jednoduchou metodu: zabalila náramek do několika vrstev alobalu. A jak se ukázalo, kovová fólie spolehlivě odřízla náramek od světa.

Poplach!

Přístroj, který kontroluje polohu vězně přes satelitní navigaci GPS a zároveň posílá zprávy o svém stavu přes mobilní síť GSM, se v tu chvíli úplně odmlčel. Redaktor se mohl bez omezení pohybovat, zatímco podle údajů na mapě neopustil budovu redakce.

"Tento týden přidáváme k softwaru přístroje funkci 'Přístroj mlčí'," napsal v reakci na pokus Aktuálně.cz zástupce amerického výrobce Paul Thomas.

Tato funkce by podle něj měla do budoucna podobný "útěk" zcela znemožnit.

V okamžiku, kdy náramek přestane vysílat signály, spustí se poplach. "Pokud zařízení v předem stanoveném intervalu nevyšle žádné hlášení o přijatém signálu GPS, nebo nezašle zprávu o svém momentálním stavu přes GSM, dostanou dozorci automaticky upozornění," popisuje Thomas.

Poplach by tedy mohla vyvolat například i cesta odsouzeného metrem. V takovém případě by dozorce mohl na základě poslední polohy vězně odhadnout, zda se opravdu jedná o útěk, nebo jen o nevinnou cestu.

Kontrola jen doma

Přístroj s GPS je každopádně jednou ze dvou hlavních tecnhologií, o kterých je v souvislosti s hlídáním domácích vězňů v ČR řeč. Jak Aktuálně.cz řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, nový tendr by jeho úřad měl vypsat ještě letos na podzim.

Pospíšil osobně preferuje spíš systém, který prostřednictvím pevné domácí stanice vězně kontroluje jen večer a v noci: "Já osobně bych preferoval, aby ta kontrola probíhala pouze v tom místě, kde se má v rámci rozsudku musí v určitou dobu zdržovat. Pokud se po zbytek dne nemusí zdržovat na určitém místě, není kontrola potřeba." Zadání tendru je ale podle ministra plně v rukou odbroných komisí.

Pokud vše půjde podle plánu, měl by elektronický monitorovací sytém začít fungovat od poloviny příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy