Domácí vězeň vyzpovídal ministra: Jsem vůbec potrestán?

David Slížek
20. 8. 2010 14:40
Jiří Pospíšil vypsal nové řízení na elektronický monitorovací systém, hlavní bude cena
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Tři dny měla redakce Aktuálně.cz možnost testovat jednu z možných technologií, která by v budoucnu mohla hlídat domácí vězně v České republice.

Elektronický náramek fungoval na principu satelitní navigace GPS. Snímal polohu vězně a přes mobilní síť GSM ji odesílal dozorcům.

Redaktorům Aktuálně.cz se podařilo systém jednoduše oklamat a z vězení "uniknout". Stačila by ale zřejmě úprava řídícího softwartu, aby se jim to nepodařilo.

Na elektroniký monitorovací systém čekají jak čeští soudci, tak probační úředníci. Teprve po jeho spuštění si dokáží představit častější rozsudky, které místo za mříže pošlou lidi za menší přečiny jen do domácího vězení.

Tendr na elektronický systém už byl jednou vyhlášen. Nový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ale soutěž zrušil a jeho úřad v současné době připravuje novou. Hovořil o ní i v rozhovoru pro Aktuálně.cz:

A.cz: Jak jste spokojený s TDV? Je 42 odsouzených dost, nebo málo?

Česká justice je stejně jako jiné justiční systémy poměrně konzervativní společenství. Každá změna se prosazuje pozvolna. To číslo opravdu není vysoké, domníval jsem se, že bude vyšší. Ale dokud neprobíhá elektronická kontrola odsouzených, není podle mě ani vhodné, aby stát třeba svou edukativní činností upozorňoval soudce na to, že je vhodné u méně závažné trestné činnosti ukládat tento trest.

A.cz: Podobně mluví i soudci. Bez elektronického dohledu pro ně domácí vězení není příliš velkým trestem.

Na druhou stranu je v ČR každý rok několik tisíc lidí odsouzeno k tzv. podmíněnému trestu odnětí svobody. Těžko tedy mohu přijmout tezi, že domácí vězení bez elektronické kontroly není trest, když jako trest vnímáne podmíněný trest, při kterém odsouzení nejsou fakticky nijak omezeni ve své osobní svobodě a ve své činnosti. Domácí vězení je samozřejmě mírný trest za méně závažnou či bagatelní trestnou činnost. Ale trest to samozřejmě je.

A.cz: Kdy bude vyhlášen trendr na elektronický monitorovací systém?

V tuto chvíli jsem ustavil kolektivní orgány, které budou odpovědné za přípravu celého tendru. Počítám, že když vše půjde bez velkých problémů, mohl by systém začít fungovat od poloviny příštího roku.

A.cz: Jaké jste dal těmto komisím zadání? Jak důležitá je třeba cena systému?

My nebudeme žonglovat s cenou, jako to probíhalo u předchozího výběrového řízení, kde byla kombinace vstupního poplatku a poté následných paušálů. To je velmi zavádějící, protože se pak dá jen obtížně vybrat ta nejvýhodnější nabídka. Nechceme, aby stát na počátku platil aktivační poplatek několik set milionů za spuštění. Chceme, aby stát platil roční poplatek. Klíčové samozřejmě bude, která nabídka bude pro stát ekonomicky nejvýhodnější.

A.cz: Znamená to, že cena bude hlavním kritériem pro výběr?

Ano, v takové systému to znamená, že cena bude hlavním kritériem. tendr bude vyhlášen - předpokládám - během podzimu, ale je ještě předčasné říkat nějaké datum.

A.cz: Dnes už technologie umožňují nejen sledovat polohu člověka, ale třeba také obsah alkoholu v jeho krvi a další data. Počítáte do budoucna s rozšířením technických možností sledovacího systému?

Počítáme s tím, že systém by měl být postaven tak, aby byl co nejjednoduší z hlediska aplikace, ale aby současně splňoval podmínky, že by měl být schopný přijmout i nové aplikace, pokud budou potřeba.

A.cz: A máte už nějaké konkrétní představy o tom, jaké nové funkce by to měly být?

Nejdřív budeme určitě sledova pouze jejich přítomnost na určitých místech, kde se v podle rozsudku mají nacházet. O jaké další funkce případně systém rozšíříme, je v tuto chvíli mimo diskusi.

A.cz: Ve světě se pro sledování domácích vězňů používají nejvíce dvě technologie: jedna je postavena na domácí stanici, u které se odsouzený musí v určený čas vyskytovat. Druhá vězně sleduje prostřednictvím satelitní navigace GPS. Hlavní rozdíl asi je v tom, že domácí stanice kontroluje člověka jen v době od večera do rána, a GPS ho sleduje pořád, 24 hodin denně. Je tut tedy rozdíl v tom, jak hluboko zasahují do soukromí odsouzených. Je i toto pro vás kritérium, podle kterého budete vybírat?

Řeknu vám soukromý osobní názor, protože zadání tendru opravdu nechávám v rukou odborníků. Já osobně bych preferoval, aby ta kontrola probíhala pouze v tom místě, kde se má v rámci rozsudku musí v určitou dobu zdržovat. Pokud se po zbytek dne nemusí zdržovat na určitém místě, není kontrola potřeba.

 

Právě se děje

Další zprávy