Vězeň na útěku: Přes hodinu prcháme a systém o tom neví

Veronika Lehovcová Suchá David Slížek, Veronika Lehovcová Suchá
19. 8. 2010 17:15
Redaktor Aktuálně.cz zkoušel na vlastní kůži náramek, který sleduje domácí vězně.
Zkoušíme náramek přeříznout. Budou stači obyčejné kancelářské nůžky?
Zkoušíme náramek přeříznout. Budou stači obyčejné kancelářské nůžky? | Foto: Helena Bucková

Praha - Redakce Aktuálně.cz po tři dny testovala náramek pro sledování domácích vězňů.

Technologie, která využívá kombinaci satelitní navigace GPS a sítě mobilních operátorů, se v řadě zemí používá pro sledování odsouzených.

I v Česku by se v budoucnu mohly náramky využít k hlídání lidí odsouzených k domácímu vězení.

Testovací redaktor měl náramek nasazen 24 hodin denně. Jeho polohu jste mohli sledovat i vy, na průběžně aktualizované mapě.

Poslední den byl ve znamení pokusů o útěk.

Očima vězně i dozorců popisujeme test také v online reportáži:


Očima vězně

Důležité

Zajímavost

17:15 - Náš třídenní test končí. Zástupce firmy, která náramek Aktuálně.cz zapůjčila, mi přístroj sundal. Děkujeme všem čtenářům za zajímavé nápady, které se objevily v diskusích. Jaká technologie se nakonec pro elektronický dohled na domácími vězni bude v ČR používat, se rozhodne v průběhu následujících měsíců. Stát by měl tendr vypsat ještě během podzimu. A podle ministra Jiřího Pospíšila se s ostrým nasazením předběžně počítá od poloviny příštího roku.

16:20 - Jen těžko odhalitelnou metodu, jak by se dal GPS náramek "oblafnout", navrhlo v diskusích několik čtenářů: stačí si pořídit přenosnou rušičku GPS signálu. Když ji pak vězeň zapne v budově, kde je mimo dosah satelitů, může pak z domu klidně odejít a systém by to teoreticky neměl vůbec poznat. Předpokládá totiž, že je odsouzený pořád v domě, u kterého dostal poslední hlášení z GPS. A přitom přístroj přes GSM neustále hlásí, že funguje a je v pořádku. Tuto metodu ale nemůžeme vyzkoušet, rušičku k dispozici nemáme.

15:30 - "Alobalová metoda" má jedinou vadu: pokud by dozorce sledoval historii hlášení, která o svém stavu náramek pravidelně posílá, mohl by fintu rychle odhalit - zjistil by totiž, že se přístroj úplně odmlčel. Určitě by to šlo ošetřit i automaticky. Ovládací software námi testovaného přístroje ale na to není připraven.

13:55 - Jak se nám povedlo přístroj obelstít? Metoda je velmi jednoduchá a někteří čtenáři ji také od začátku testu navrhovali v diskusích pod články: stačilo náramek obalit alobalem. Pro jistotu jsme použili několik vrstev. Zábal odstínil oba signály - jak GPS, který určuje přesnou polohu vězně, tak i GMS, kterým náramek sděluje, zda je v pořádku. Pokud by měl být systém spolehlivěji zabezpečený, potřeboval by asi jištění určováním polohy také přes GSM. Zatím by se asi neobešel bez lidské kontroly pracovníky Probační a mediační služby.

Stačí role alobalu a vězeň se může dát na útěk
Stačí role alobalu a vězeň se může dát na útěk | Foto: Ludvík Hradilek

13:50 - Útěk se povedl. Vězen byl skoro hodinu a půl mimo redakci, ale systém jeho pohyb vůbec nezaznamenal. Dozorcům nepřišla žádná varovná SMS. Ani na veřejně přístupné mapě se útěk nijak neprojevil.

10:45 - Tak to byl první pokus o útěk. Primitivní síla se sice osvědčila, ale dozorci věděli o útěku už pár vteřin poté, co jsme náramek sundali. Kolem poledne to zkusíme jinak, lépe.

10:40 - Moje noha si svobody dlouho neužila. Za přeřezaný pásek dostávám nový. Test ještě není u konce.

10:29 - Přestřižení náramku máme za sebou. Je jasné, že zločince odhodlané k útěku, náramek nezastaví. Pro ty ale není určen. Do domácího vězení se v ČR můžete dostat pouze za lehké přečiny, ze které by vám jinak hrozil jen krátkodobý trest vězení.

Hotovo. Jsem volný. Ale dozorci o tom hned vědí.
Hotovo. Jsem volný. Ale dozorci o tom hned vědí. | Foto: Helena Bucková

10:27 - "Status is BAND OFF," hlásí náramek SMS zprávou. Je to jasné, vězeň se pokusil o sundání náramku. Máme tady útěk!

10:26 - Nůžkami bych asi pásek nakonec přeřízl, ale trvalo by to hodně dlouho. Plast je poměrně měkký, ale papír to není. O něco lépe se mi řeže kapesním nožem, který je ale dost tupý. Pro urychlení operace nakonec přicházejí ke slovu kleštičky. A během několika vteřin je náramek přestřižen. Jsem volný!

10:25 - A teď se bude utíkat. Zkouším, co náramek udělá, když se ho pokusím přeříznout. Nejdřív ho chvíli pižlám kancelářskými nůžkami, pak beru poněkud tupější kapesní nůž. Pásek, který přístroj drží na noze, je z plastu. Uvnitř je optické vlákno, které má hlídat, že je náramek nepoškozený. Pokud se přeruší paprsek světla, který jím vede, vyvolá náramek poplach.

9:00 - Kolegyně, která hraje mou dozorkyni, se přiznává, že jí bylo divné, že jsem tak dlouho doma. Nechtěla mi ale volat, je totiž příliš ohleduplná. I dozorci jsou prostě jen lidi.

8:30 - Po příchodu do redakce zjišťuji, že máme problém. Náramek na mapě stále hlásí, že se nacházím v zóně Doma. Problém vyřešíme po konzultaci s firmou, která nám přístroj zapůjčila. Nakonec stačí poslat z webového rozhraní příkaz, který náramek opět probudí k životu. Během minuty absolvuji na mapě skok přes celou Prahu. Připadám si jako Superman.

7:15 - Vstávám a vyměňuji baterii. Následuje ranní sprcha, tentokrát bez fotografování a bez kačenky. Odcházím do práce.

6:04 - Náramek mě nečekaně budí ze spánku. Baterie se vybila a připomíná se vibrováním. Krásný budíček. Zase zavírám oči.

 

Právě se děje

Další zprávy