Vězeň na útěku: Britové dali náramky pedofilům. Selhaly

Veronika Lehovcová Suchá David Slížek, Veronika Lehovcová Suchá
18. 8. 2010 19:00
Redaktor Aktuálně.cz zkouší na vlastní kůži náramek, který sleduje domácí vězně.
Malá krabička, kterou si připnete na nohu. Sleduje vás 24 hodin denně
Malá krabička, kterou si připnete na nohu. Sleduje vás 24 hodin denně | Foto: Jan Langer

Praha - Pod neustálým dohledem žije už druhý den redaktor Aktuálně.cz. Na noze má připnutý náramek, který neustále vysílá údaje o jeho poloze. Nesundává ho ani v noci.

Podobně by v České republice mohlo fungovat hlídání vězňů, kteří nastoupí trest domácího vězení. Redakce má k dispozici jednu z možných technologií, která funguje podobně jako navigační přístroje v autech. Dozorci mohou určit zóny, ve kterých se vězeň smí, nebo naopak nesmí zdržovat.

První den redaktor s náramkem absolvoval schůzku s trestním soudcem Liborem Vávrou a ředitelem Probační a mediační služby Pavlem Šternem. Vyzkoušeli jsme také, jak náramek reaguje na opuštění určených zón.

Experiment bude pokračovat do čtvrtka. Pohyb vězně můžete sledovat i vy - na online aktualizované mapě.

Očima vězně i dozorců popisujeme test také v online reportáži:


Očima vězně

Důležité

Zajímavost

Vězňův program na středu

  • 9:00 - práce v redakci
  • 11:30 - schůzka s právníkem ze sdružení Iuridicum Remedium
  • 12:30 - oběd mimo redakci
  • 13:30 - práce v redakci
  • odpoledne - schůzka s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem
  • 18:00 - festival Letní Letná

19:00 - Hlavním kritériem pro výběr dodavatele monitorovacího systému pro domácí vězně bude cena, řekl mi ministr Jiří Pospíšil. V současné době ustanovil komise odborníků, kteří mají vypracovat zadání tendru. Vyhlášen by mohl být na podzim a systém by v ideálním případě měl začít fungovat v polovině příštího roku. Soutěž bude otevřena oběma hlavním technologiím, ale už do minulého (zrušeného) tendru se přihlásily jen varianty s domácí základnovou stanicí. GPS systém se v Evropě moc neuchytil. Sám za sebe se ministr kloní spíše k systému, který by vězně monitoroval jen v přesně danou dobu (například jen večer a v noci), než k hlídání po celých 24 hodin. Ale zadání prý bude na zmíněných komisích.

18:42 - Subjekt vstoupil do zóny Letní Letná, hlásí SMS zpráva. Náš redaktor má výjimku, skutečný domácí vězeň by touto dobou už musel být doma, žádné courání po festivalech!

18:10 - Schůzka s ministrem Pospíšilem je u konce. Mířím na dnešní poslední štaci - na Letnou.

17:25 - Dlouhé čekání se chýlí ke konci. Zasedání kabinetu skončilo. Ať mi ještě někdy někdo vypráví něco o tom, jak je povolání novináře vzrušující :-) V mezičase jsem pročítal zprávy o experimentálním nasazení GPS náramků na sledování sexuálních násilníků v britském Manchesteru. Pokud proběhl v letech 2004 až 2006 a skončil neúspěšně - přístroje mezi vysokými budovami ztrácely signál a víc než polovina odsouzenců, kteří se testu zúčastnili, nakonec znovu putovala do vězení. Britská vláda pak od projektu upustila. Úspěšně ale GPS náramky provozují například v americkém Seattlu.

15:55 - Schůzka s ministrem zatím neproběhla, protáhlo se mu jednání vlády. Usedám do kavárny poblíž úřadu, naštěstí tu mají wifi připojení. Kdyby byl pan ministr fanouškem geocachingu, může si mě tady cestou ze Strakovy akademie vyhledat, jsem vlasně taková živá "keška". A ještě jedna věc - zapomněl jsem napsat, že za sebou mám druhou výměnu vybité baterie. Začala mi vibrovat uprostřed odpolední porady.

14:45 - Jsem na cestě za člověkem, který bude mít hlavní slovo v tom, jak bude elektronické hlídání domácích vězňů vypadat, za ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem.

Tohle na veřejné mapě neuvidíte. Záznam historie pohybu vězně za 24 hodin je jen v uzavřeném systému pro dozorce.
Tohle na veřejné mapě neuvidíte. Záznam historie pohybu vězně za 24 hodin je jen v uzavřeném systému pro dozorce. | Foto: Aktuálně.cz

14:40 - Dlouhá odmlka způsobená redakční poradou. Probíráme, jak se naším testem "inspirovala" konkurence, která ráno zničehonic napsala "zpravu" o domácím vězení. A padá návrh, že bych mohl jít účinkovat do "Snídaně s nohou". Mám vtipné kolegy a kolegyně.

13:55 - S právníkem Janem Vobořilem jsme mluvili o právech sledovaných vězňů. Stát by měl podle něj omezovat soukromí odsouzených jen v přiměřené míře. "Ale sledováni jsme vlastně všichni, ať už si to uvědomujeme, nebo ne," dodává. Třeba mobilní operátoři shromažďují na základě našich hovorů data o tom, kde jsme se nacházeli a s kým jsme telefonovali. Vyžádat si je od nich může policie, což jen v loňském roce učinila ve 150 tisících případech. Někdy k tomu ani nepotřebovala svolení soudu.

13:22 - Tři čtvrtě hodina na oběd stačila. Náramek z nohy hlídaného redaktora posílá zprávu, že je zpátky v práci.

12:36 - Chyba v úsudku dozorce. Náramek se po krátkém pobytu v zóně Práce opět přihlásil ze zóny Oběd.

12:26 - Je po poledni a GPS náramek logicky hlásí, že se přesunul do zóny Oběd. Hned v zápětí ji ale opustil... Zdá se, že v rámci testu kolega poobědval už s ochránci soukromí ze společnosti Iuridicum remedium.

12:16 - Domácí vězení u nás používá jako náhrada ke krátkodobému věznění. V jiných státech je to ale alternativa i pro vazbu. Domácí vazbu v horské chatě ve Švýcarsku trávil nedávno třeba režisér Roman Polanski, když čekal na rozhodnutí tamních soudů o jeho vydání do USA.

12:12 - Mobil hlásí, že kolega - vězeň odešel ze schůzky. Na mapě se dá sledovat, že jako vzorný zaměstnanec míří nejkratší cestou směrem k redakci.

11:21 - Tramvajové spojení funguje dobře. Elektronický náramek už se hlásí z místa schůzky s ochránci soukromí z Iuridicum remedium.

11:15 - Vězeň opustil zónu Práce, hlásí SMS (za poslední dny asi padesátá) na mobilech dozorců.

11:00 - Vyrážím na schůzku s právníkem sdružení Iuridicum Remedium Janem Vobořilem.

9:55 - Domlouváme s dozorci harmonogram na dnešní den. Neúspěšně jsme se snažili dohodnout schůzku s předsedou či jiným expertem z Úřadu na ochranu osobních údajů Igorem Němcem. Úřad se nechce k celému projektu hlídání domácích vězňů vyjadřovat, dokud nebude mít v ruce přesné parametry projektu. Dopoledne budeme o rizicích sledování polohy mluvit s právníkem sdružení Iuridicum Remedium a odpoledne máme přislíbeno setkání s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem. A večer vězeň vyrazí za kulturou. To by mu v reálném dohledovém režimu asi jen těžko prošlo.

9:30 - Odpověď na jeden čtenářský dotaz ze včerejška: ano, náramek bez úhony přečká sprchování. Vyzkoušeli jsme to, fotografie najdete v galerii. Výrobce ale nedoporučuje koupání nebo potápění, to už by náramek přežít nemusel.

Náramek sprchování vydržel. Mám na to svědka.
Náramek sprchování vydržel. Mám na to svědka. | Foto: David Slížek

09:00 - Noc s náramkem proběhla bez problémů, poprvé jsem si vůbec neuvědomoval, že ho na noze mám. Výrobce uvádí, že dozorce může přístroj na noc přepnout na tzv. "sleep mode", který šetří baterii. Polohu vězně kontroluje jen jednou za delší časový úsek.

07:59 - Vězeň si pospal déle, než bývá zvykem, a do práce vyrazil až těsně před osmou hodinou. Zpráva, že opustil zónu Doma, dorazila ve chvíli, kdy už dozorci mířili do práce.

 

Právě se děje

Další zprávy