Firma našla nejdražší díru v zákoně. Nezíská ani korunu

Tomáš Fránek
13. 8. 2010 14:30
Společnost Ježek software marně usilovala o vracení pojistného na sociální zebezpečení.

Brno - Byla to chyba poslanců, ale zůstane bez potrestání.

Společnost Ježek software s definitivní platností neuspěla ve snaze dostat od státu zpět zaplacené pojistné na sociálním zabezpečení z roku 2007. Jde asi o 890 tisíc korun.

Firma loni upozornila na chybu v zákoně, z něhož vypadla už v roce 2006 při opakovaných úpravách ve sněmovně pasáž o vyměřovacím základu. Firmy od té chvíle neměly z čeho daň vypočítat.

Nemáte pravdu

Na základě díry v zákoně, kterou odhalila společnost Ježek Software, požádalo o vrácení daně správu sociálního pojištění dalších více než 7000 firem. Chtěli dohromady po státu bezmála 17 miliard.

Případ doputoval až k Nejvyššímu správnímu soudu, který uznal, že v zákoně je chyba a přijímání právních norem je v Česku chaotické. Pojistné ale podle soudu firmy platit měly. Podle soudců se dal vyměřovací základ ve sporném období vyvodit z jiných ustanovení zákona.

V dubnu 2010 proto Krajský soud v Liberci rozhodl, že společnost Ježek software nemá nárok na vrácení pojistného i když původně soud rozhodl opačně.  "Neměl jsem jinou možnost, než respektovat rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, jen bych celý spor protahoval," řekl soudce Karel Kostelecký.

Firma se ale nevzdala a obrátila se znovu se stížností na Nejvyšší správní soud. "Nešlo o peníze, ale o princip, od začátku se snažím upozornit na chybu v zákoně, která zdaleka není jediná," vysvětlil svůj postoj majitel firmy Tomáš Ježek.

Podle právních zástupců firmy Nejvyšší správní soud neměl zavazovat své kolegy v Liberci k závaznému rozhodnutí. Rozhodnutí soudu navíc podle firmy nebylo řádně zdůvodněno.

„Z verdiktu soudu nejde učinit přesvědčivý, spolehlivý a zcela jednoznačný závěr, že vyměřovacím základem organizace a malé organizace nemohlo být ani v rozhodné době nic jiného než částka odpovídající úhrnu vyměřovacích základů jejich zaměstnanců," uvedli ve stížnosti právní zástupci firmy.

Nenašli jsme důvod měnit

Nejvyšší správní soud ale nyní stížnost odmítl. Nenašel totiž žádný důvod, proč by měl měnit své rozhodnutí. „Nedošlo k žádné skutečnosti odůvodňující prolomení právního názoru," rozhodl senát Nejvyššího správního soudu vedený soudkyní Marií Turkovou.

Celý případ vyvolal ostrou kritiku způsobu jak se přijímají zákony v Česku. Politici se dočkali ostré kritiky od soudců, kteří uvedli, že se zákony v Česku přijímají vadně a chaoticky a lidem a firmám tak dělá velké problémy se v nich vyznat.

 "Jde o další z mnoha případů nepřehledného a chaotického legislativního procesu, jehož výsledkem je stále se zhoršující kvalita právního řádu, jež působí mezi adresáty právních povinností často oprávněné pocity bezradnosti,  snižuje důvěru v právo, vyvolává znepokojení a zbytečně též zatěžuje příslušné orgány a instituce, které přijaté normy aplikují a interpretují," uvedli soudci ve rozhodnutí.

Firma se chce ještě pokusit rozhodnutí zvrátit ústavní stížností.

 

Právě se děje

Další zprávy