Leasingové vítězství: Lidé nemusí platit splátky navíc

Tomáš Fránek
9. 8. 2010 12:02
Placení leasingových splátek po skončení smluv je podle soudu v rozporu se zákonem

Brno - Spor o placení leasingových splátek po zániku smluv končí vítězstvím zákazníků.

Podle Nejvyššího soudu je totiž ujednání ve smlouvách, podle kterého budou lidé platit leasingové splátky i ve chvíli, kdy je smlouva ukončena předčasně, neplatné.

Splátky se podle soudců platí jenom po dobu trvání leasingu.

Soud tak rozsekl spor mezi zákazníkem a jednou z největších tuzemských leasingových společností Ge Money Auto.

Firma ukončila předčasně leasing auta, které havarovalo. Vůz skončil na dlouhé týdny v opravně. Firma jej proto vrátila Ge Money Auto až tři měsíce po ukončení smlouvy.

Padesát tisíc korun za splátky

Leasingová společnost ovšem chtěla, aby jí zákazník zaplatit přes padesát tisíc korun za tři leasingové splátky. K

rajský soud v Ostravě nárok Ge Money potvrdil, podle soudců má firma na zaplacení leasingových splátek nárok i po ukončení smlouvy.

Zákazník se však obrátil na Nejvyšší soud, že smlouva na havarovaného auto byla ukončena. "Nemohl jsem jej ani využívat, ani vrátit leasingové společnosti - bylo v opravně, o které společnost věděla. Firma sama opravnu vybrala a doporučila," uvedl zákazník v dovolání.

Podle muže leasingová společnost zneužila své postavení. "Firma zneužila svého silnějšího postavení při uzavírání závazkového vztahu, což zákazníka uvrhlo do nynějšího nedůstojného postavení," uvedl muž v dovolání.

Nejvyšší soud žalobě vyhověl.

A rozhodl, že 50 tisíc korun nemá zákazník platit. "Dohoda, že uživatel bude platit leasingové splátky i po zániku leasingové smlouvy, je v rozporu s tím, že leasingové splátky se platí jen po dobu trvání leasingu," rozhodl senát soudu vedený soudcem Mojmírem Putnou.

 

Soudci potvrdili, že je neplatné ujednání ve smlouvě, podle kterého musí lidé platit za každý měsíc užívání vozu po skončení leasingové smlouvy dodatečnou splátku. "Toto ujednání je ve zjevném rozporu se smyslem leasingové smlouvy i leasingu jako takového," uvedli soudci.

Braňte se jinak

Leasingové společnosti si musí podle soudců najít jiné formy obrany v případech, že se jim po ukončení smlouvy auto zpět hned nevrátí. "Nemohou ale požadovat leasingové splátky i za dobu po skončení leasingové smlouvy," uvedli soudci.

Češi a Moravané si na leasing pořízují věci za miliardy.

Krize ovšem dopadla i na tento obor. Objem leasingu movitých věcí členů České leasingové a finanční asociace (ČLFA) v prvním pololetí klesl meziročně o téměř 17 procent na 18,8 miliardy korun.

V leasingu movitých věcí dominuje leasing silničních vozidel. Proti loňskému roku se zvýšil podíl leasingu osobních aut z 27,3 procenta na 33,2 procenta. Na 5,5 procenta zůstal podíl leasingu lehkých užitkových aut. Meziročně se snížil podíl leasingustrojů a zařízení na 30,9 procenta z 34,9 procenta v prvním pololetí 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy