Průlom: Odhalena tajná dohoda firem o zakázkách

Tomáš Fránek
22. 7. 2010 11:49
Antimonopolní úřad odhalil první kartelovou dohodu firem při dodávkách pro armádu
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - V Česku se poprvé podařilo oficiálně vyšetřit to, o čem se mluví neveřejně už řadu let.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže totiž poprvé trestá pět firem za to, jak se domlouvaly a také dohodly při získávání zakázek od armády. Za kartelovou dohodu firmy dostaly pokutu ve výši pěti milionů korun. Rozhodnutí je zatím nepravomocné, firmy mohou podat rozklad.

Šlo o dohodu firem při získání zakázky na provozování vojenských ubytoven pro vojenskou správu Litoměřice. Šlo o zakázku za dvanáct milionů korun.

Los a pak dohoda

Případem se Úřad začal zabývat na základě upozornění a několika důkazů zajištěných policíí. Ta kvůli podezření z korupce v kauze zakázek pro Vojenské ubytovací a stavební správy v Česku loni stíhala přes 50 lidí. Byli obviněni z toho, že údajně zmanipulovali nejméně 30 zadávacích řízení za 300 milionů korun. Korupci v armádě vyšetřovala policie kromě Litoměřic také v Brně, v Českých Budějovicích, Pardubicích či Praze.

Výběrové řízení v uvedené zakázce probíhalo na podzim roku 2006. Armáda nejprve zúžila losem počet uchazečů ze 12 na 5.

K podání nabídky pak byly vyzvány společnosti HOKRA Spedition, INZET, PROMINECON GROUP, CBK SHIFT a NATURAL MYSTIC. Jako nejvýhodnější byla vybrána nabídka uchazeče HOKRA Spedition, nabídky konkurenčních uchazečů byly o 15-30 000 korun vyšší. S vítězným uchazečem byla následně uzavřena smlouva.

Ze zajištěné e-mailové korespondence představitelů uvedených pěti firem vyplývá, že firma HOKRA Spedition koordinovala postup všech uchazečů o zakázku, uvedl dnes šéf úřadu Petr Rafaj.

Důkazy o dohodě firem jsou jednoznačné.

Tajné maily i s barvou papíru

"Organizátor kartelu rozeslal dalším čtyřem uchazečům částečně vyplněné takzvané krycí listy, tedy formuláře, v nichž uchazeči o zakázku uvádějí svou nabídkovou cenu. V těchto dokumentech byly vyplněny jak nabídkové ceny pro jednotlivé ubytovny, tak ceny celkové. Ceny, které se posléze objevily v nabídkách uchazečů, přesně odpovídají částkám, jež jsou uvedeny v těchto formulářích," uvedl šéf úřadu Petr Rafaj.

Podle šetření antimonopolního úřadu e-mailová komunikace obsahuje také řadu detailů, které napovídají, že účastníci kartelu se snažili svůj společný postup pokud možno utajit. Jednalo se například o žádost organizátora kartelu, aby texty krycích listů byly naformátovány podle individuálních zvyklostí jednotlivých uchazečů či výstrahu, aby nepoužívali stejnou barvu papíru.

Výše pokuty pro jednotlivé firmy vychází z čistého obratu. Nejvyšší pokutu tak dostala společnost Prominecon Group, a to 3,679 milionu korun. Organizátor celé dohody, společnost Hokra, má zaplatit přes půl milionu korun, pokuta byla firmě navýšena o 30 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy