Nesvéprávným svitla u soudu naděje, že budou moci volit

Domácí ČTK Domácí, ČTK
21. 7. 2010 10:06
Soudy budou muset na základě nálezu Ústavního soudu posuzovat schopnost volit individuálně
Foto: Jan Langer

Brno - Lidé bez způsobilosti k právním úkonům nesmí být paušálně zbavení volebního práva. Vyplývá to z dnešního nálezu Ústavního soudu.

Současná praxe je taková, že lidé bez způsobilosti jsou automaticky zbaveni volebního práva, což je podle řady nevládních organizací chyba. Problém se v Česku podle údajů Ligy lidských práv týká asi 25 tisíc lidí.

Soudy tak budou muset přezkoumávat okolnosti jednotlivých případů a zjistit, zda konkrétní lidé porozumí významu, účelu a účinkům voleb. Pokud zjistí, že postižení a nemocní volbám rozumí, nesmí je zbavit způsobilosti úplně, ale jen částečně, a tak jim umožnit výkon volebního práva.

Nemohl volit do Senátu

Ústavní soud se konkrétně zabýval případem Jiřího Soldána z Brna, který se nemohl zúčastnit voleb do Senátu v roce 2008.

Způsobilosti k právním úkonům ho už dříve pravomocně zbavil soud, což je podle stávající úpravy překážkou výkonu volebního práva.

Soldánovu stížnost i návrh na zrušení části zákona sice ústavní soudci zamítli, avšak v nálezu naznačili, jak mají soudy v podobných případech postupovat.

Podle Soldánovy stížnosti je právo volit jedním ze základních práv v demokratické společnosti. Soudy dosud většinou detailně nezkoumaly, zda je konkrétní člověk bez způsobilosti k právním úkonům schopen vybrat poslance nebo senátora.

V souvislosti s kauzou se na Ústavní soud obrátilo 25 mezinárodních nevládních organizací, akademických pracovišť a odborníků, kteří se zabývají právy postižených lidí. Ve společném dopise vyjádřili pisatelé přesvědčení, že právní úprava je nevhodná.

"Česká republika je vázána Úmluvou OSN o právech osob s postižením a má povinnost zrušit zákony, které odpírají výkon volebního práva osobám se zdravotním postižením," stojí v dokumentu.

 

Právě se děje

Další zprávy