Vinen. Týrání levných nájemníků majiteli neprošlo

Tomáš Fránek
20. 7. 2010 10:27
Boj majitele domů s nájemníky končí potvrzením trestu pro vlastníka nemovitostí
Foto: Jan Langer

Brno - Majitel domů v Brně Petr Kolařík, který nechal své nájemníky v bytech s regulovaným nájemným žít několik měsíců jako za války bez vody a elektřiny, byl potrestán po právu.

Stížnost majitele totiž podle informací deníku Aktuálně.cz odmítl Ústavní soud. Trest ve výši deseti měsíců podmíněného vězení a 50 tisícové pokuty tak platí.

Jde o jeden z nejznámějších případů šikany nepohodlných nájemníků. Kolařík už musel podle rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci lidem, který nechal vypnout elektřinu a vodu, zaplatit 200 tisíc odškodného za způsobenou újmu.

Jenom pro levné

Kolařík nájemníkům v domech na Bratislavské, Merhautově a Zborovské ulici vypnul před třemi lety elektřinu a vodu a rozvody neobnovil ani na příkaz soudu.

Podle šetření police ale vypnul vodu jenom v bytech, kde nájemníci platili nižší, státem regulované nájemné. U lidí, kteří platí tržní činže, postupoval jinak. „Nechal je dokonce připojit na nově vybudované rozvody vody," uvedli vyšetřující policisté.
Kolařík se ale bránil tím, že mu regulované nájemné neumožňuje investovat do bytů a vodu a elektřinu musel odpojit kvůli bezpečnosti nájemníků.

„Kvůli státním zásahům do oblasti vztahů mezi majiteli domů a nájemci nemá finanční prostředky na řádnou opravu - proto z důvodu ochrany zdraví a života nájemníků musel přistoupit k odpojení zmíněných sítí. Stát trvale přenáší svoji odpovědnost za zajištění sociálně únosného bydlení na vlastníky nájemních domů," uvedl Kolaříkův právník v ústavní stížnosti.

Senát Ústavního soudu vedený soudcem Miloslavem Výborným ale argumenty majitele domů neuznal.

Podle soudců byla vina majitele dokázána. „Nic nenasvědčuje tomu, že by ve spravedlivém soudním řízení nebyla stěžovateli řádně prokázána vina ani že by mu nebyl uložen adekvátní a přiměřený trest," rozhodli soudci.

K žádnému porušení práv nedošlo. „Za tohoto stavu dospěl Ústavní soud k závěru, že napadenými rozhodnutími k porušení základních práv či svobod stěžovatele, jichž se dovolává, zjevně nedošlo," rozhodli ústavní soudci.

Poškození nájemníci u soudu vypověděli, že Kolaříkovým zásahem ztratili přátele i chuť do života. „Řešili jsme neustále jen to, jak uvaříme, jak vypereme a jak to bude dál," vylíčila například před soudem Ludmila Borková.

Svíčky a kanystry s vodou

„Doma jsme neprali ani nežehlili. Svítili jsme si svíčkami, takže bylo všude spousta vosku od toho, jak kapou. Nemohli jsme se ani pořádně umýt, protože jsme neměli kde," popsala bydlení další poškozená nájemnice.

Společně s manželem nakoupili několik barelů a kanystrů a pro vodu jezdili přes půl Brna k neznámým lidem, které jim někdo doporučil.

„Nabrali jsme si u nich vždy vodu, osprchovali se a sem tam také vyprali. Za všechno samozřejmě platili. Stálo nás to spoustu peněz, času a nervů," popsala život bez vody a elektřiny nájemnice.

 

Právě se děje

Další zprávy