Uprchlík Kožený dostal za podvod s kupóny deset let

Veronika Lehovcová Suchá ČTK Veronika Lehovcová Suchá, ČTK
9. 7. 2010 14:30
Stejně byl potrestán i jeho partner v podnikání Boris Vostrý
Všichni jsme v národním týmu - Viktor Kožený
Všichni jsme v národním týmu - Viktor Kožený | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Na deset let vězení odsoudil pražský městský soud symboly problémů s kupónovou privatizací - bývalého prezidenta harvardských fondů Viktora Koženého a jeho kolegu Borise Vostrého.

Podle soudu se dopustili podvodu. Harvardskému průmyslovému holdingu způsobili šestnáctimiliardovou škodu a musí ji nahradit.

Možnost, že by Kožený skutečně skončil za mřížemi české věznice je mizivá. Rozsudek za prvé není pravomocný, za druhé Kožený se skrývá na Bahamách, které kvůli mezinárodnímu zatykači na jeho hlavu vůbec neopouští.

Česko navázalo s útočištěm Koženého diplomatické styky až v roce 2005, o vydání zatím žádá marně.

Kožený je stíhán i v USA. Čelí obvinění z uplácení a praní peněz při pokusu o privatizaci ázerbájdžánského ropného průmyslu. Ani americkým úřadům se nepodařilo Bahamy přimět ke spolupráci. Soud americkou žádost o vydání zamítl.

Advokáti obou mužů vinu svých klientů popírali a navrhovali soudu, aby je obžaloby zprostil. Vostrý je stejně jako Kožený na útěku a žije ve středoamerickém státě Belize.

Obžaloba se týká celkem 110 obchodů s cennými papíry. Kožený s Vostrým podle ní v letech 1995 a 1996 převáděli majetek z Harvardských investičních fondů a Sklo Unionu Teplice a poškodili Harvardský průmyslový holding, který následně skončil v likvidaci.

Peníze lidí skončily na Kypru

Harvardské investiční fondy měly podle státního zástupce ještě v roce 1995 akcie 51 českých podniků. Akcionáři věřili, že se investováním do těchto atraktivních a prosperujících firem zhodnotí jejich finanční prostředky. Fondy však začaly z Koženého iniciativy převádět akcie na kyperské společnosti, ve kterých byl sám mnohdy angažován. Cenné papíry těchto podniků však nebyly veřejně obchodovatelné.

Vostrý se podle obžaloby podílel na některých obchodech s Koženým, některé dokončil. Podle státního zástupce také zatajoval akcionářům informace o stavu jejich portfolií. Obžalovaní prý také uskutečňovali takzvaná drancovací kolečka, při kterých převáděli akcie z jedné společnosti na druhou a zpět, ale za různé ceny.

 

Právě se děje

Další zprávy