Taxikář nemusí být boháč, 60 tisíc korun ho může zničit

Tomáš Fránek
2. 7. 2010 15:20
Taxikář si stěžoval, že mu magistrát v Praze dal likvidační pokutu. A uspěl
LETIŠTĚ RUZYNĚ : Taxikáři na hodinu zablokovali svými auty příjezd k terminálům.
LETIŠTĚ RUZYNĚ : Taxikáři na hodinu zablokovali svými auty příjezd k terminálům. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - To, že je někdo pracuje jako taxikář, automaticky neznamená, že je bohatý a může zaplatit vysokou pokutu.

U Nejvyššího správního soudu uspěl ve sporu s pražským magistrátem muž, který pracoval jako řidič taxislužby. Magistrát mu za to, že nevydal doklad o zaplacení jízdného a předražil jízdu o 203 korun, dal pokutu ve výši 60 tisíc korun.

Podle taxikáře jde o pokutu likvidační. "Je to zdrcují zásah do mého života," uvedl taxikář s tím, že byl zaměstnán jako řidič na základě dohody a protože se stará o zdravotně postiženou dceru, může jezdit jenom omezenou dobu.

Zklikvidujete mne

"V současné době není schopen uhradit pokutu ve výši 60 tisíc korun, tato výše je pro jeho rodinu likvidační, okamžitě by se ocitli v hmotné nouzi," uvedl taxikářův právník Kolja Kubíček v žalobě k soudu.

Městský soud ale jeho žalobu odmítl s tím, že pokuta byla magistrátem udělena správně a důvody pro její snížení nebyly.

Nejvyšší správní soud, kam se taxikář obrátil, ale rozhodl, že došlo k porušení taxikářových práv.

O tom, že soudy musí při rozhodování o výši pokuty přihlížet také k majetkovým poměrům, už rozhodl rozšířený senát Nejvyššího správního soudu.

"Správní orgán ukládající pokutu za jiný správní delikt je povinen přihlédnout k osobním a majetkovým poměrům pachatele tehdy, pokud je podle osoby pachatele a výše pokuty zřejmé, že by pokuta mohla mít likvidační charakter," rozhodl senát s předsedou Josefem Baxou.

Soudci tak rozhodli, že postup městského soudu v Praze taxikáře poškodil. A zrušeno mělo být i rozhodnutí magistrátu, který se také námitkami o likvidační výši pokuty nezabýval.

Musíte majetek aspoň odhadnout

Podobně Nejvyšší správní soud rozhodl i v případě další pokuty pro taxikáře, které byly v celkové výši 250 000 korun za tři delikty. Taxikář nevydal doklad o zaplacení jízdného, nezajistil záznam o provozu vozidla a jeho auto nebylo označeno správným a úplným obchodním jménem. Čtvrtmilionovou pokutu od magistrátu postupně potvrdilo ministerstvo dopravy a Městský soud v Praze.

Podle Nejvyššího správního soudu není takový postup správný. "V právním státě není přípustné, aby byly pokuty až v řádech desítek milionů korun ukládány bez jakéhokoliv zřetele k osobním a majetkovým poměrům sankcionované osoby," uvedli soudci.

Majetkovými poměry se tak musí úředníci zabývat.  "Nelze-li takto získat přesné informace o stavu majetku účastníka řízení a o jeho příjmech, je správní orgán oprávněn stanovit je v nezbytném rozsahu odhadem," rozhodli soudci Nejvyššího správního soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy