Uzunoglu uspěl, stát ho za věznění odškodní 6 miliony

Domácí Domácí
28. 6. 2010 11:10
Případ kurdského lékaře se táhl od poloviny 90. let
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Kurdský lékař Yekta Uzunoglu dostane od státu jedno z nejvyšších odškodnění v české historii.

Ministerstvo spravedlnosti vyhovělo jeho žádosti o odškodnění za nezákonnou vazbu a náhradu škody.

"Pan doktor Uzunoglu obdržel z titulu zadostiučinění za nemajetkovou újmu 435 000 Kč, na náhradě ušlého výdělku 2 260 591 Kč a na nákladech obhajoby částku 3 256 776 Kč," rozvedla částku ministryně. Uzunoglu tak dostane necelých šest milionů korun.

"Další nároky uplatňované doktorem Uzunoglu byly a jsou předmětem 105 soudních žalob, z nichž některé jsou již pravomocně ukončeny," informovala mluvčí ministerstva spravedlnosti Jitka Zinke.

Podle Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových požadoval Uzunoglu po ministerstvu spravedlnosti celkem 650 miliard korun.

Zlom nastal letos v dubnu, kdy získal od státu odškodnění ve výši 900 tisíc korun a úroky za ušlý zisk, o který přišel při nezákonném pobytu ve vazbě.

Lékař a podnikatel Uzunoglu strávil v polovině 90. let dva a půl roku ve vazbě kvůli obviněním z údajných podvodů, přípravy vraždy a mučení.

Trestně stíhán byl celkem téměř 13 let. Až v roce 2007 ho soudy zprostily všech obvinění, mezi kterými figurovala i vražda, vydírání či mučení. Od té doby vede se státem řadu soudních sporů, ve kterých se domáhá odškodného.

 

Právě se děje

Další zprávy