Církev nakupuje duše, zaznělo v ČT. Soud pokutu odmítl

Tomáš Fránek
22. 6. 2010 15:55
Česká televize měla původně za neuctivé komentáře o restitucích platit 400 tisíc korun
Boží pastýř, podle ČT bohatý obchodník. Za názor se nepokutuje. Na ilustračním snímku Dominik Duka, primas český.
Boží pastýř, podle ČT bohatý obchodník. Za názor se nepokutuje. Na ilustračním snímku Dominik Duka, primas český. | Foto: Jan Langer

Brno - To, že Česká televize má ze zákona poskytovat objektivní a nezaujaté informace, ještě neznamená, že je omezeno právo novinářů komentovat a přidávat vlastní názor k důležitým událostem v Česku.

Nejvyšší správní soud rozhodl, že televize nemusí zaplatit pokutu ve výši 400 tisíc korun, kterou dostala od Rady pro televizní a rozhlasové vysílání za způsob, jakým redaktoři před dvěma roky komentovali církevní restituce v pořadu 168 hodin.

Ostřejší kritika může být

Podle Nejvyššího správního soudu, který zrušení pokuty potvrdil, může televize vysílat redakční komentáře i kritiku politických záměrů, jakými jsou právě restituce. A může být ostřejší než v jiných případech, kdy se o politiku nejedná.

Co zaznělo v pořadu 168 hodin:

V reportáži například zaznělo, že církev se díky restitucím změní v bohaté obchodníky a peníze pomohou církvi masivně přesvědčovat lidi v ateistické české společnosti ke vstupu do církve. "Miliardy od státu církvím pomůžou dostat se na výsluní ekonomického i politického vlivu a z božích pastýřů se stanou bohatí obchodníci," bylo například uvedeno v reportáži.

Nebo: "Miliardy ze státní kasy tak pastýřům božím dodají sílu získat v téměř ateistické společnosti nové ovečky."

Proč to radě vadilo:

Podle televizní rady reportáž jednoznačně naznačuje, že více než o finanční odškodnění jde o ekonomickou a politickou moc a církev je ziskuchtivá. Bohatnutí církve je podle radních označováno za rizikové.

I další informace v reportáži o tom, co se děje s vládním návrhem na církevní restituce, jsou podle radních natočeny tak, že vyvolávají dojem, že se děje něco nekalého.

"Úkolem veřejnoprávní televize je poskytovat objektivní a vyvážené informace a nikoliv subjektivní redakční komentáře," uvedli radní ve svém vyjádření k soudu.

Podle televize jde ale o zásah do svobody slova a cenzuru.

Co rozhodli soudci:

Podle senátu Nejvyššího správního soudu vedeného soudkyní Eliškou Cihlářovou není pravda, že jediným úkolem ČT je poskytovat objektivní informace. "Úkolem veřejnoprávní televize je nejen poskytovat objektivní a vyvážené informace, ale rovněž iniciovat a udržovat veřejnou diskusi o nejrůznějších veřejných tématech, v níž se zprostředkovávají různé názory," uvedli soudci.

Podle nich sice reportáž úplně v pořádku nebyla a redaktoři se nedokázali vyvarovat obecně používaných názorů veřejnosti k církvím, nezazněly v ní ale názory neslučitelné s demokratickými hodnotami.

Soudci uvedli, že trestat za názor je možné jenom v případech, kdy jsou zveřejněny lživé informace.

Nešlo o lživé informace

"Česká televize ale nebyla pokutována za to, že by vysílala o církevních restitucích neobjektivní či nepravdivé informace, ani že by nedala prostor k vyjádření se všem zainteresovaným osobám, ale pouze za hodnocení informací získaných od těchto osob," rozhodli soudci.

Podle soudců navíc záměry politiků musí počítat s ostřejší kritikou než je tomu u nepolitiků. "Reportáž se týkala vládního návrhu zákona, tedy ve své podstatě politického záměru. Meze přípustné kritiky ve vztahu k politickému záměru, postoji či rozhodnutí jsou přitom širší než ve vztahu k obdobným projevům jiných subjektů," rozhodli soudci.

 

Právě se děje

Další zprávy