Česko dál nahání katarského prince. Na 99 % nemá šanci

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
22. 6. 2010 12:15
Městský soud se neúspěšně snaží doručit princi předvolání
Viktor Kožený a Boris Vostrý jsou stíháni jako uprchlí, soud tedy probíhá bez jejich přítomnosti.
Viktor Kožený a Boris Vostrý jsou stíháni jako uprchlí, soud tedy probíhá bez jejich přítomnosti. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Pro v Česku slavného katarského prince už jeho pět let stará kauza pohlavního zneužívaní nezletilých dívek zřejmě dávno přestala být problémem.

Tuzemské soudy se přesto snaží dotáhnout případ do konce, protože v Kataru proti němu ani nebyla vznešena obžaloba.

Městský soud v Praze na dnešek nařídil jednání, kde se mělo o vině či nevině Hámida bin Abdullaha al-Sáního rozhodnout. Hlavní aktér se ale - stejně jako v prosinci - nedostavil, a soud tak trval asi 60 vteřin.

"Jednání se pro nepřítomnost odročuje na dvaadvacátého září," řekl pouze předseda senátu Pavel Stutzig.

Katarského prince se českým úřadům přes jejich katarské protějšky vůbec nepodařilo kontaktovat.

A stejně jsou na tom prý i oba Sáního obhájci - Josef Lžičař a Umar Switat.

Do Evropy nejezdí, vidí, jak dopadl Polanski

"Nepodařilo se nám s ním spojit. Nevím, jestli je doma, ale myslím, že si netroufá jezdit do Evropy, když jsou tady případy, jako je ten režiséra Polanského. Domnívám se proto, že je na Blízkém východě," říká jeden z al-Sáního obhájců Josef Lžičař.

Soud je přitom v procesně dost nezvyklé situaci. Nemůžu začít al-Sáního stíhat jako uprchlého, protože z České republiky neuprchl, ale řádně odcestoval s požehnáním tehdejšího ministra spravedlnosti Pavla Němce.

Nemůže být ani souzen v nepřítomnosti jako někdo, kdo se úmyslně vyhýbá spravedlnosti. "Předvolání mu nebylo doručeno, takže nikdo nemůže říct, že se soudu vyhýbá," uvedl Lžičař.

al-Sání chce odškodnit. Žádá 250 milionů

Případ takzvaného katarského prince má v Česku stále aktuální souvislosti. Soudce Vojtěch Cepl totiž kauzu považuje za jeden ze zásadních důkazů ve sporu o takzvanou justiční mafii.

Podle něj se už v tomto případě, dávno před tím než na scénu vstoupila korupční aféra Jiřího Čunka, ukázaly podezřelé praktiky, jako je šikana nebo snaha ovlivnit justiční orgány.

U Obvodního soudu pro Prahu 2 navíc leží žaloba, kterou na český stát podal sám al-Sání. Chce po Česku 250 milionů korun jako odškodnění za vazbu. Soud ale žalobu otevře až ve chvíli, kdy bude o Sáního vině rozhodnuto.

 

Právě se děje

Další zprávy