Soud den po dohodě s farmářkou: Kus D11 je načerno

Tomáš Fránek
22. 6. 2010 12:32
Po sporech s farmářkou Havránkovou má hradecká dálnice další problém; chybí stavební povolení
Nadjezd skořepinového typu u obce Kasaličky se nachází na 74. kilometru dálnice D11.
Nadjezd skořepinového typu u obce Kasaličky se nachází na 74. kilometru dálnice D11. | Foto: Ředitelství silnic a dálnic

Brno - Stát bude muset řešit další velký problém s dálnicí D11.

Nejvyšší správní soud podle informací Aktuálně.cz zamítl stížnost Ministerstva dopravy a potvrdil zrušení stavebního povolení na část už provozovaného úseku D11. Jde o úsek mezi obcemi Osička a Libišany, který je asi dva a půl kilometru dlouhý.

Soud, který o případu rozhodl už minulý měsíc, zveřejnil svoje rozhodnutí v databázi jenom den poté, co se státu po šestnácti letech podařilo uzavřít dohodu s farmářkou Ludmilou Havránkovou a otevřela se tak cesta pro dokončení dálnice až do Hradce Králové.

Auta na silnici bez platného povolení

Teď ale bude muset stát vyřešit, co s dalším sporným úsekem dálnice. A dokonce hrozí, že se bude muset rozhodovat o odstranění stavby, která nemá v této chvíli platná povolení.

Soudy totiž uznaly žalobu jednoho z místních obyvatel. Stěžoval si, že Ředitelství silnic a dálnic a později i Ministerstvo dopravy nevyhověly jeho námitkám a nedostal jako vlastník pozemků možnost vyjádřit se k podkladům pro stavební povolení na trasu dálnice u obce Praskačka.

Muž přitom požadoval, aby úřady zvážily alternativní možnost řešení u výšky nadjezdu u dálnice. Chtěl rovněž vědět, zda výstavba nějak zasáhne i pozemky, které jsou v blízkosti dálnice, přičemž pro samotnou stavbu potřebné nejsou.

Námitky muže zamítl tehdejší ministr dopravy Milan Šimonovský. Soud rozhodl, že ministr tím porušil právo vlastníka vyjádřit se k podkladům a navíc nevycházel ze skutečného stavu věci. Stavební povolení proto Městský soud v Praze zrušil.

Ministerstvo dopravy se následně obrátilo se stížností na Nejvyšší správní soud. Podle zástupců ministerstva bylo vše v pořádku a k žádnému poškození muže nedošlo. "Rozhodnutí soudu je neprozkoumatelné a zmatečné," uvedli zástupci ministerstva dopravy, podle kterých byly naopak poškozeny práva stavebníka - tedy státu.

Žádný zmatečný verdikt

Nejvyšší správní soud ale nyní rozhodl, že stát skutečně porušil práva majitele pozemků. Soudci potvrdili, že stavební povolení neplatí.

Podle senátu vedeného soudkyní Miladou Tomkovou stát neumožnil majiteli pozemků vyjádřit se před konečným vydáním rozhodnutím ke všem podkladům. "Právo bylo porušeno," rozhodli soudci.

Podle soudců nejde po účastnících stavebního řízení požadovat, aby sám od sebe rozhodl, ve které chvíli se má k podkladům pro stavbu vyjádřit.

Soudci neuznali ani to, že by verdikt Městského soudu byl zmatečný kvůli tomu, že byl vydán až tři roky poté, co stavební povolení nabylo právní moci a část dálnice už je hotová.

"Nejvyšší správní soud tímto nijak nezpochybňuje požadavek na přiměřenou délku soudního řízení, nicméně zdůrazňuje pravidlo, podle kterého se soud zabývá jednotlivými věcmi dle pořadí," rozhodli soudci s tím, že v tomto případě nebyl dán důvod pro přednostní projednání žaloby.

Verdikt Nejvyššího správního soudu nyní může vést až k jednání o odstranění černé stavby, kterou v této chvíli část dálnice D11 je.

Ekologové z organizace Děti země už totiž loni chtěli, aby ministerstvo dopravy zahájilo řízení o odstranění stavby, to ale úřad odmítl s tím, že vyčká na verdikt soudu. 

Ministerstvo zatím nemá rozhodnutí k dizpozici. "Nemyslíme si, že by rozhodnutí soudu znamenalo, že by dálnice měla být zbourána. Po posouzení právníky stanovíme další kroky," řekl agentuře ČTK mluvčí Karel Hanzelka, který nechtěl předjímat další postup ministerstva.

 

Právě se děje

Další zprávy