Soud odsoudil za týrání pěstouny, jež vyznamenal Klaus

Zpravodajská směna
26. 5. 2010 9:48
Manželé Rosnerovi se starali o patnáct dětí, čtyři z nich měli týrat

Vyškov - Soud ve Vyškově dnes potrestal manžele Rosnerovy ze Slavkova u Brna. Uznal je vinnými z týrání dětí, které měli svěřeny do péče.

Pár dostal tříletou podmínku a zároveň bude pod dohledem sociálních pracovníků.

Podle ČTK soudce Karel Menšík verdikt zdůvodnil tím, že Rosnerovi se zle a bezcitně chovali ke čtyřem dětem.

Vulgárně a hanlivě jim nadávali, ponižovali je za jejich postižení, vyhrožovali jim umístěním zpět do ústavu nebo do blázince a bili je. U dětí se tak vyvinul syndrom týraného dítěte nebo obětí domácího násilí.

Manželský pár si za šestadvacet let své pěstounské kariéry vzal do péče třináct dětí. Podle znalců nezvládl především příchod puberty u některých problémových dětí.

Děti, které vyrůstaly v rodině Rosnerových ve Slavkově u Brna, si toho podle státní zástupkyně Martiny Klvačkové zažily hodně. Bití prutem i latí od postele, škrcení, vulgární nadávky a urážky.

Konkrétně čtyři nezletilí z celkem patnácti dětí, které manželé Rosnerovi vychovali a vychovávají, tím údajně trpěli opakovaně a téměř denně.

U některých to má podle obžaloby za následek syndrom týraného dítěte, lhaní a krádeže.

Video z telefonu a důvěrné dopisy

Jedním z hlavních důkazů obžaloby se stalo video z mobilního telefonu, na kterém bije jednu z dcer a sprostě jí nadává. Blažena Rosnerová v dubnu loňského roku před soudem vypověděla, že výprask považuje za rodičovské selhání. A že neumí říkat sprostá slova.

Dceři prý natloukla a sprostě vynadala jen jednou. Když si po vypjatém dni sama ostříhala ofinu.

Jenže právě toto, údajně ojedinělé, extempore si chlapci natočili na video v mobilním telefonu a odnesli záznam sociálním pracovnicím. Video bylo společně s dopisy chlapců ze školní schránky důvěry jedním ze stěžejních důkazů.

 

Právě se děje

Další zprávy