Diskriminace neprolomena. Diplomatka stát neporazila

Tomáš Fránek
11. 5. 2010 9:40
Nejvyšší soud rozhodl jeden ze dvou průlomových případů diskriminace žen v Česku

Brno - Česko zatím nebude mít první průlomový verdikt týkající se diskriminace a znevýhodňování žen na pracovištích.

Nejvyšší soud totiž zamítl stížnost bývalé diplomatky Adriany Bašovské, které chtěla po ministerstvu zahraničí za diskriminaci vysoudit jeden a půl milionu korun.

Případ bývalé diplomatky je přitom jeden ze dvou průlomových sporů, které v Česku soudy kvůli diskriminaci žen řeší.

Bývalá diplomatka Adriana Bašovská zažalovala ministerstvo zahraničí. Úřad jí propustil kvůli bezpečnostnímu riziku, které měla představovat. Její prověrka u Národního bezpečnostního úřadu pak ale dopadla dobře.

Stejně jako muž?

A vše nasvědčovalo tomu, že stát udělal chybu a Česko se prvního diskriminačního verdiktu dočká. Obvodní soud v Praze totiž rozhodl, že Bašovská byla diskriminována a ministerstvo ji mělo vyplatit milion korun odškodného.

Městský soud v Praze ale pak rozhodl ve prospěch státu. Ministerstvu se totiž podařilo najít případ muže, se kterým se za podobných okolností zacházelo stejně jako s Bašovskou.

Diplomatka se ale obrátila s dovoláním na Nejvyšší soud. Podle ní se případ muže, který byl propuštěn, s jejím nedá srovnávat, muž byl totiž podezřelý z trestné činnosti. Bašovská se proto v dovolání odvolala na dalšího diplomata - muže, který byl také označený za bezpečnostní riziko, z místa ale odejít nemusel.

Senát Nejvyššího soudu vedený soudcem Zdeňkem Novotným dovolání Bašovské zamítl.

Podle soudců Městský soud celý případ důkladně posoudil a správně vyhodnotil důkazy. "To, že nedošlo k porušení práv žalobkyně (Bašovské) vyplývajících z rovného zacházení s muži a ženami", má oporu v provedeném dokazování," rozhodli soudci Nejvyššího soudu.

Soud rozhodl správně

Podle Nejvyššího soudu se samozřejmě v případě diskriminace Bašovské muselo porovnávat jak ministerstvo zacházelo s jinými zaměstnanci, nemohlo to být ale vzhledem k tomu, že šlo o případ bezpečnostního rizika, jediným bodem, který měly soudy posuzovat.

U soudů je zatím druhý průlomový případ.

Nejvyšší soud na konci loňského roku vyhověl dovolání manažerky Marie Čauševič, která zažalovala svého zaměstnavatele společnost Pražská teplárenská, protože ji nevybral na místo finanční ředitelky, ačkoli na místo vyhrála konkurz.

Příběh Marie Čauševič je známý: daňová poradkyně se přihlásila do konkurzu na ekonomického ředitele. Uspěla, jako vítěze ji doporučila i poradenská firma. Představenstvo společnosti ji ale odmítlo do funkce zvolit. Firma vyhlásila nový konkurz a Čauševič už neoslovila. Ve druhém kole pak uspěl muž. Podle Čauševič s daleko menšími zkušenostmi, než má ona.

Finanční expertka podala žalobu na firmu, kde stále pracuje, na Mezinárodní den žen v roce 2006

Podle názoru Nejvyššího soudu už samotný fakt, že se druhého kola konkurzu nemohla zúčastnit, Marii Čauševič poškodil.

 

 

Právě se děje

Další zprávy