Otakar Motejl, první a jediný český ombudsman

Domácí Domácí
9. 5. 2010 19:34
Úmrtí oznámila společně jeho rodina a kancelář
Ombudsman Otakar Motejl
Ombudsman Otakar Motejl | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ve věku 77 let zemřel v Brně veřejný ochránce práv Otakar Motejl. Oznámila to rodina a ombudsmanova kancelář.

Motejl skonal ve Fakultní nemocnici Brno-Bohunice náhle po krátké nemoci. "Zemřel po šestnácté hodině," potvrdila Aktuálně.cz mluvčí bohunické nemocnice.

Funkci veřejného ochránce práv zastával Motejl od jejího ustavení v roce 2000, kdy ho do ní zvolila Poslanecká sněmovna (na druhé období byl do funkce sněmovnou potvrzen v roce 2006).

Před tím působil jako ministr spravedlnosti v sociálně demokratické vládě Miloše Zemana, kde měl na starosti přípravu reformy justice. 

Kondolence

  • "Nečekaným odchodem Otakara Motejla ztrácíme jednoho z mohykánů naší polistopadové politiky, který byl ve špičkových funkcích celých 20 let." (prezident Václav Klaus)
  • "Otakara Motejla jsem si vždy vážil jako člověka, který konzistentně a s plným nasazením bojoval za lidská práva. ať již to bylo nepopulární či nikoli, a i když tím riskoval postih ze strany mocných. Každá země potřebuje lidi jako byl on, potřebuje neohrožené bojovníky za svobodu a lidská práva, kteří toto své poslání vykonávají na plný úvazek, důsledně a přesto neokázale a skromně jako Otakar Motejl." (předseda vlády Jan Fischer)
  • "Václava Havla smrt Otakara Motejla velice zasáhla. Považoval ho vždy za statečného muže, který neuhýbal a celý život sloužil spravedlnosti." (asistentka Václava Havla Sabina Tančevová)
  • Ztratil jsem v něm velikého celoživotního přítele a ČR ztratila jednak nejlepšího ombudsmana, jakého mohla mít, a současně doyena celé právnické obce, který se nejvíce zasloužil o základní změny v právním světě po listopadu 1989, ať už jako předseda Nejvyššího soudu nebo jako ministr spravedlnosti. (předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský)
  • Otakar Motejl dokázal vdechnout reálný obsah úřadu obhájce lidských práv. Navíc udržel tento úřad stranou politických zájmů a tlaků. Pod jeho vedením si nový úřad našel pevné místo nejen v právním řádu, ale i v denní praxi mnoha úřadů, jejichž práci ve sporných případech posuzoval. (volební lídr ODS Petr Nečas)
  • Česká republika v jeho osobě ztratila výraznou osobnost českého soudnictví a obhájce lidských práv.
    Je to velká ztráta pro Českou republiku. (předseda KSČM Vojtěch Filip)

Před rokem 1989 obhajoval Motejl zástupce disentu v procesech, které proti nim vedl komunistický režim. Bezprostředně po sametové revoluci se stal členem komise, která vyšetřovala policejní zásah proti studentské demonstraci na Národní třídě.

V 90. letech pak vykonával funkci předsedy Nejvyššího soudu.

Motejlova nástupce zvolí sněmovna do 60 dnů

Motejl byl prvním a dosud také jediným českým ombudsmanem. "Funkce se teď na přechodnou dobu ujímá zástupkyně veřejného ochránce práv Jitka Seitlová. Poslanecká sněmovna následně bude muset vyhlásit volbu a zvolit nového ombudsmana," vysvětlila, jak Motejlovo úmrtí ovlivní chod kanceláře, mluvčí Iva Hrazdílková.

Nový ombudsman by měl být zvolen do 60 dnů. "Je otázka, zda to udělá tato sněmovna nebo až ta další," sdělila Aktuálně.cz ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Rozhodnout by podle ní měla schůze sněmovny plánovaná na 18. května.

Kovářová v rozhovoru s Aktuálně.cz odmítla spekulovat o tom, kdo by mohl Motejla nahradit.  

"Tahle otázka je předčasná. Tu smutnou informaci vím pár minut, takže zatím jsem spíš plná smutku nad ztrátou takové osobnosti. Nad jménem případného nástupce jsem se ještě vůbec nezamýšlela," řekla ministryně.

Na straně ekologů, Romek i dětí v ústavech

Motejlovi se podařilo vybudovat z úřadu ombudsmana instituci, která se v průzkumech veřejného mínění těšila stabilně vysoké podpoře, a získal pro ni i respekt politiků, z nichž mnozí byli k jejímu zřízení skeptičtí.

Jako ombudsman se Otakar Motejl angažoval v řadě sporů posledního desetiletí. Bojoval proti používání kamer v dětských ústav, zastal se ekologických organizací protestujících proti stavbě dálnice D8, zasadil se o zpřístupnění zdravotnické dokumentace pozůstalým, podporoval Romky, které byly za minulého režimu násilně sterilizovány.

Foto: Aktuálně.cz
Blog bývalého prezidenta soudcovské unie Jaromíra Jirsy:
Byl kanón a osobnost, kterou člověk musel respektovat

Na úřad se ročně obrátí se svými problémy přes sedm tisíc lidí.

Motejl se narodil 10. září 1932 v Praze, kde také vystudoval práva na Karlově univerzitě. Soudcem Nejvyššího soudu byl od podzimu 1968. Ze soudu odešel z politických důvodů v roce 1970 a poté se věnoval advokátní praxi.

Otakar Motejl nebyl nikdy členem žádné politické strany.

Redakce Aktuálně.cz se omlouvá naprosté většině slušných čtenářů, kteří v diskusi pod článkem vyjadřovali soustrast a lítost nad úmrtím Otakara Motejla. Kvůli několika málo neslušným jsme byli nuceni diskusi uzavřít.

 

Právě se děje

Další zprávy