Udeřit politika se nyní trestá tvrdě. Hrozí šest let

Veronika Lehovcová Suchá Michal Štůsek Veronika Lehovcová Suchá, Michal Štůsek
7. 5. 2010 20:15
Exprezident Václav Havel vznesl otázku: Nemohou si za násilí politici sami?
Bohuslav Sobotka už je v domácím léčení. Muž, který ho napadl, může večer skončit ve vazební cele.
Bohuslav Sobotka už je v domácím léčení. Muž, který ho napadl, může večer skončit ve vazební cele. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Justice vyrazila tvrdě po muži, který v opilosti udeřil pěstí místopředsedu sociální demokracie Bohuslava Sobotku. 

Osmačtyřicetiletý agresor napadl politika při mítinku volební kampaně. Původně měl být odsouzen ve zkráceném řízení už v sobotu, ale státní zástupce útok překvalifikoval - a přísněji.

"Vzhledem k zpřísnění kvalifikace trestného činu nemůže být případ projednán ve zkráceném trestním řízení," řekl Aktuálně.cz mluvčí brněnského státního zastupitelství Vladimír Kutnohorský.

Muž byl obviněn z výtržnictví a násilí proti úřední osobě, a to jsou činy, za které zákon stanoví až šestileté vězení. 

Když byl loni v srpnu napaden kameny Mirek Topolánek, dospěla justice k tomu, že jde o přestupek.

Liška: Zvláštní zacházení?

V blogu pro Aktuálně.cz reagoval už včera na postup justice předseda parlamentní Strany zelených Ondřej Liška.

"Nemám v úmyslu hájit toho pána, který kolegu Sobotku napadl. Nechť je přísně a po zásluze potrestán. Zdá se mi však, že se mu dostává jakéhosi "zvláštního zacházení" ze strany policie a soudů," napsal.

Napadený poslanec Sobotka byl už propuštěn z nemocnice, kde byl po útoku ošetřován. Podle posledních zpráv bude do konce víkendu v domácím léčení a v pondělí se znovu zapojí do kampaně.

V souvislostech:

Sobota rozhodne o vazbě

Muži, který Sobotku napadl, skončila osmačtyřicetihodinová lhůta, po niž mohl být zadržen.

Státní zástupce na to reagoval návrhem, aby na agresora byla uvalena vazba. Soud o ní s největší pravděpodobností rozhodne v sobotu dopoledne při neveřejném jednání na brněnské policejní služebně v Příčné ulici.

Útočník, který měl podle dechové zkoušky 1,88 promile alkoholu, šel na mítink plánovitě, to mu podle České televize před zákonem přitížilo.

Muž po útoku uvedl, že chtěl dát Sobotkovi "jen" facku. Řekl, že byl nespokojenost s projednáváním stížností, které podal na Sobotku ještě v době, kdy byl ministrem financí. Týkaly se deregulace nájemného.

"Jeho čin prý nemá žádnou souvislost s jeho politickými názory," uvedl brněnský policejní mluvčí Bohumil Malášek.

A co politici, ptá se Havel

Násilí na mítincích, o němž se mluví celý tento týden, odsoudil v Českém rozhlase bývalý prezident Václav Havel.

Zároveň však vybídl politiky k zamyšlení, zda agresi mezi voliči sami nevzbuzují.

"Všichni by se měli zamyslet, zda bezděky konfrontačním charakterem, který dávají tomu předvolebnímu boji, do jisté míry
nepovzbuzují výtržníky a násilníky. Měli by být zdvořilejší a méně mluvit o druhých a víc dávat najevo, co vlastně přesně
chtějí," řekl rozhlasu exprezident.

Za Topolánka pokuta

 

Stát má v plánu potrestat útok na Bohuslava Sobotku mnohem přísněji než poslední známý útok na úřední osobu - tehdejšího poslance Mirka Topolánka.

Toho na mítinku loni v srpnu napadli čtyři muži a házeli na něj kameny. Státní zástupce chování vůbec nepovažoval za trestný čin, ale jen za přestupek. Agresory, kteří uvedli, že byli na akci najati, stálo napadení Topolánka několik tisíc korun pokuty.

Nejvyšší státní zastupitelství pod vedením Renaty Vesecké nechce rozdílný postup žalobců v obou případech komentovat.

"Nejvyšší státní zastupitelství není místně ani věcně příslušné tomuto případu a nebude se k němu vyjadřovat¨," řekla Aktuálně.cz mluvčí Renaty Vesecké Renata Malinová.

Mítinky ano, ale bez alkoholu

Sociální demokraté v reakci na útok značně pozměnili finišující kampaň. "Budeme chodit na pracoviště, do fabrik, na vysoké školy. Všude tam, kde nás lidé vítají," oznámil ve čtvrtek předseda Jiří Paroubek.

Aktuálně.cz ovšem zjistilo, že lidé oranžové na náměstích potkají i nadále. Lidový dům ovšem kampaň výrazně zredukuje a nebude prodávat alkohol.

"Mítinky jsme koncepčně změnili. Chceme se vyhnout tomu, aby dávaly záminku nějakému organizovanému násilí," vysvětlil volební manažer socialistů Jaroslav Tvrdík.

 

Právě se děje

Další zprávy