Historický trest: Lyžař bude pykat za úraz na sjezdovce

Tomáš Fránek
6. 5. 2010 16:39
Muž srazil sedmiletou dívku, natrhl jí slezinu
lyžař
lyžař | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Česko má první definitivní trest pro rychle a nebezpečně jedoucího lyžaře, který na sjezdovce vážně zranil sedmiletou dívku.

Nejvyšší soud v Brně odmítl dovolání Jakuba Závory, kterého soudy potrestaly za nebezpečnou jízdu půlroční podmínkou a pokutou ve výši 55 tisíc korun.

„Lyžař musí přizpůsobit rychlost a způsob jízdy svým schopnostem a zkušenostem, terénním, sněhovým a klimatickým podmínkám, výhledovým poměrům, hustotě provozu, tedy celkové situaci na trati, aby měl možnost včas a v dostatečné vzdálenosti reagovat třeba i na nenadálou překážku, což současně znamená, že nesmí vjíždět do míst, kam nevidí," rozhodl Nejvyšší soud s tím, že pokud tyto pravidla lyžař nedodrží a způsobí vážné zranění, může být stíhán kvůli ublížení na zdraví.

Dívka přišla o slezinu

Jakub Závora dojížděl k vleku, obloukem objel lyžaře před sebou a v plné rychlosti srazil sedmiletou holčičku, která se teprve učila lyžovat.

Zranění, které dívce způsobil, byla vážná - přejel jí lyže a pěstí, v níž svíral hůlku, ji udeřil do břicha. Ránou dívce natrhl slezinu, kterou jí později lékaři museli vzít.

Prachatický soud v roce 2008 napoprvé rozhodl, že Závora je nevinný. S vysvětlením, že kdyby se tyto úrazy posuzovaly takto přísně, skončila by u soudu velká část lyžařů.

Případ ale znovu otevřel Krajský soud v Českých Budějovicích.

Státní zástupce se odvolal na občanský zákoník, podle nějž se má na sjezdovce každý chovat tak, aby druhému nezpůsobil škodu či zranění. A kdyby Závora, který měl navíc instruktorské lyžařské zkoušky, dodržel pravidla Světové lyžařské federace, nemuselo se nic stát.

Závora tak při druhém jednání dostal půlroční podmínku, soud mu také nařídil zaplatit 55 tisíc korun za léčení dívky.

Prachatický soudce ale nijak nadšený z rozsudku nebyl. "Podstatná část zranění při lyžování by napříště mohla končit u soudu. Třeba tady na Zadově je tolik úrazů, že by to bylo na pováženou," uvedl po vyhlášení rozsudku soudce Jiří Mühlstein.

Jaká pravidla jsou závazná?

Nejvyšší soud však obranu lyžaře neuznal a jeho dovolání odmítl. Na verdikt upozornil na právním serveru Jiné Právo státní zástupce Jan Vučka.

Podle něj by neměly pravidla sportovních federací platit automaticky. "Představa, že ač nečlen, jsem automaticky povinen dodržovat pravidla lyžařské federace, mi přijde podobně fantastická, jako kdyby každý člověk - mající doma známky - byl automaticky povinen dodržovat pravidla Svazu českých filatelistů. Co přijde příště? Zakáže Český zahrádkářský svaz všem obyvatelům republiky pěstování jedovatých okrasných rostlin?" napsal Vučka.

Pravidla mezinárodní lyžařské federace FIS jsou v mnoha zemích závazná nebo přinejmenším doporučující. Do českého právního řádu se dostala v únoru 2009, nejsou ale závazná.

Pravidla FIS například říkají, že lyžař musí jezdit s přihlédnutím ke svých schopnostem a stavu sjezdovky. Větší pozor si má dávat lyžař jedoucí zezadu. Předjíždět se má pouze s odstupem. A kdo způsobí úraz, nebo je jeho svědkem, musí uvést své osobní údaje.

Soudci rozhodli, že lyžař se měl řídit pravidly FIS (která jsou k přečtení v areálech).

Podle nich musí lyžař jedoucí vzadu zvolit takovou dráhu, aby neohrozil před ním jedoucího člověka. "I když nejsou obecně závazným právním předpisem, jsou tato pravidla pro lyžaře na sjezdové trati závazná, a to bez ohledu na to, zda jsou pramenem práva či nikoliv," uvedl soud.


Jde už o druhé rozhodnutí Nejvyššího soudu týkající se zranění na lyžích. Soudci už před čtyřmi roky posuzovali případ ženy z Česka, která v italských Alpách zranila lyžaře.

Cizinec se s ženou soudil a vyhrál 1 100 eur odškodného. Nejvyšší soudci jednoznačně řekli, že lyžařka z Česka porušila mezinárodní pravidla.

 

Právě se děje

Další zprávy