ČEZ se soudům nevyhne. Pře o odpojení úřadu nepatří

Tomáš Fránek
5. 5. 2010 14:20
Politici chtěli rozšiřovat pravomoci Energetického regulačního úřadu, soud je proti
Martin Roman během tiskové konference ke komandům ČEZ
Martin Roman během tiskové konference ke komandům ČEZ | Foto: Aktuálně.cz

Brno - O tom, zda musí společnost ČEZ vyhovět předběžnému opatření a připojit elektřinu v domě, kde existovaly černé odběry energie, rozhodne jenom soud, ne Energetický regulační úřad jako dosud.

Energetici tak přichází o část kompetencí, které souvisejí s připojováním lidí a jejich bytů a domů k odběrům elektřiny. Soudy tak budou místo energetiků posuzovat případy, kdy byly uzavřeny mezi lidmi a energetickými společnostmi smlouvy, elektřina ale do domů a bytů neproudí kvůli černým odběrům.

Nejvyšší správní soud tak rozhodl případ ze severu Čech, ve kterém figurovala společnost ČEZ Distribuce a obyvatelka bytu v domě v obci Církvice. ČEZ zjistil, že se v domě neoprávněně odebírá elektřina, a dodávky přerušil.

Kdo vlastně rozhodne?

Obyvatel jednopokojového bytu v domě se ale domáhal dodávek elektřiny, o černých odběrech nevěděl. Proto požádal soud, aby vydal předběžné opatření, které by nařídilo společnosti ČEZ obnovit dodávky do jeho bytu.

Okresní soud v Děčíně žalobě zákazníka vyhověl a nařídil elektřinu zapojit. Krajský soud v Ústí nad Labem ale případ odmítl rozhodnout s tím, že jediný, kdo k tomu má pravomoci je Energetický regulační úřad.

Případ tak doputoval až ke kompetenčnímu senátu Nejvyššího správního soudu. Ten rozhoduje právě sporné pravomoci jednotlivých úřadů a soudů a jeho stanovisko je pro další rozhodování závazné.

Senát soudu vedený soudcem Michalem Mazancem rozhodl, že v případě, že existuje smlouva o dodávkách elektřiny mezi ČEZem a odběratelem, musí celý spor rozhodnout soud, ne úředníci z energetického úřadů.

Podle soudců je z novel energetického zákona patrné, že politici chtějí rozšiřovat pravomoci energetického úřadu na úkor soudů. Soudy tak přicházejí o jednu z nejzákladnější pravomocí, které mají - rozhodovat spory ze soukromoprávních vztahů.

Pravomoc má jasně soud

Nejvyšší správní soud uvedl, že je jasné, že v případě sporu společnosti ČEZ Distribuce a zákazníka odpojeného od elektřiny jde o spor o to, zda musí ČEZ  dodávat elektřinu na základě už uzavřené smlouvy a byt připojit k distribuční soustavě.

"V tomto případě je dána pravomoc rozhodnout obecnému soudu," uvedli soudci.

Společnost ČEZ Distribuce se kvůli počínání svého komanda při sledování a odpojování dlužníku za elektřinu stala terčem policejního vyšetřování. Podle zástupců lidí, kteří si na postup komanda stěžovali, jim příliš nepomáhal ani Energetický regulační úřad, rozhodoval pomalu a podle právního zástupce odpojených lidí ČEZu nadržoval.

To ale úřad odmítl s tím, že postupoval přesně podle zákona.

Včera navíc žalobci zastavili stíhání všech členů takzvaného komanda ČEZ.  Podle státního zástupce nebyly postupy při odhalování a řešení neoprávněných odběrů posouzeny jako trestný čin.


 

 

Právě se děje

Další zprávy